Besøket er en del av et arrangement Kronprinsessen har deltatt på før, det er nemlig fjerde gang Kronprinsessen går på Litteraturtoget, som i år går fra Asker til Kristiansand. På veien stopper toget blanrt annet i Gjerstad, der Kronprinsessen skal avlegge folkebiblioteket i øvrebygda et besøk. Det skriver hoffet i en pressemelding.

Første stopp på turen er Asker bibliotek med fokus på Askerkretsen. Hulda og Arne Garborg skapte seg et hjem i Asker da nasjonsbyggingen var på det mest intense. «Labråten» ble et hjem både for mennesker og små familier – men det ble like mye et arnested for ideene, for norskdomskampen. Det idylliske småbruket ble en sentral arena for nasjonsbyggende intellektuelle. Forfatter Alfred Fidjestøl vil snakke om Hulda og Arne Garborg og kretsen rundt dem.

I tillegg til Asker bibliotek vil også Bø bibliotek være arena for et litteraturarrangement 7. juni. I Bø deltar Maja Lunde, forfatteren bak boksuksessen Bienes historie.

Agder-litteratur

Fra Bø fortsetter toget mot Sørlandet og Kronprinsessen stanser først på Gjerstad stasjon, formiddagen torsdag 8. juni. På Gjerstad bibliotek står litteratur fra Agder på programmet, og forfatterne Gunstein Bakke, opprinnelig fra Bygland i Aust-Agder, og Mirjam Kristensen fra Farsund i Vest-Agder snakker om sine forfatterskap.

Barndommens salmer og tro skapt av Svein Ellingsen er tema for kveldsarrangementet i vakre Dypvåg kirke utenfor Tvedestrand. Der vil sanger og musiker Solveig Slettahjell fremføre flere av Ellingsens salmer, og alt ligger til rette for en magisk opplevelse i den over 800 år gamle kirken.

Videre går ferden til Vennesla, der hun dagen etter besøket i Gjerstad kommer til Vennesla stasjon. På det vakre biblioteket er forfatterne Wencke Mühleisen og Marie Aubert gjester på scenen.

Litteraturtoget avsluttes i Kristiansand, på Kristiansand Katedralskole Gimle, der Kronprinsessen møter forfatterne Gaute Heivoll og Bjarte Breiteig – som begge gikk på den videregående skolen som Mette Marit selv gikk på.