Tror 92-åringen er omkommet

Lensmann Odd Holum forteller at politiet nå antar at mannen er omkommet. Hvordan søket nå blir organisert videre vil bli avklart i løpet av torsdagen.

Lensmann Odd Holum forteller at politiet nå antar at mannen er omkommet. Hvordan søket nå blir organisert videre vil bli avklart i løpet av torsdagen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Onsdag kveld ble søket etter den 92- år gamle mannen fra Gjerstad, som har vært savnet siden lørdag formiddag, avsluttet.

Sivilforsvaret, som hadde anlagt hovedkontor på Mesel i Gjerstad, har nå pakket ned sitt utstyr og forlatt området.

Lensmann Odd Holum bekrefter at søket nå er avsluttet, uten resultat.

- Den leteaksjonen som har foregått siden lørdag har vi nå pakket sammen, forteller han.

Med leteaksjonen avsluttet, antar politiet at mannen ikke lenger er i live.

-Vi tror at sjansene for å finne mannen i live er vekk. Siden han forsvant på lørdag har det vært mye dårlig vær i området, og nettene har vært kalde, ned mot 5-6 grader. Det, sammen med mannens alder og helse, gjør at vi nå tror dette, sier lensmannen.

Beslutningen om å avslutte baserer seg også på det faktum at ingen funn er gjort siden lørdag.

- Det er ingen observasjoner eller bevegelser i saken som gir oss grunn til å tro at han fortsatt er i live, sier han.

Søker i vann

I løpet av formiddagen, torsdag, blir det klart hva som skjer videre.

-Vi skal ha et møte på formiddagen i dag, torsdag, for å avklare hva vi gjør nå. Hva som skjer etter det kan jeg ikke svare på konkret, da det styres av Hovedredningssentralen (HRS).

Skal søkene fortsette, må det på plass en plan for videre fremdrift.

-Vi må lage gode planer for eventuell søk videre. Vi leter ikke etter en omkommet i nøyaktig samme område som vi har vært, det er fånyttes. I et eventuelt videre søk vil det bli mer spesifikke arbeidsoppgaver som vi skal jobbe med.

-Det kan være se gå søke i vann, undervannssøk og lignende.

-Hvordan vil det bli gjort i praksis?

-Det er ikke egna å sende ned dykkere i disse vanna. Det er ofte myrvann som er ganske gjørmete på bunnen. Det kan bli aktuelt å sokne vann med dregger, noe vi begynte med allerede på onsdag, sier han.

Gull verdt

Under leteaksjonen har politiet hatt stort behov for folk som kan hjelpe til.

-Søket de siste fem dagene har vært svært mannskapskrevende. Det har vært gull verdt for oss at så mange frivillige har stilt opp til tjeneste, foruten den uvurderlige hjelpen vi har fått fra både Sivilforsvaret, Heimevernet, Røde Kors og Norske redningshunder, sier lensmannen.

- Det har vært noen intensive dager, men de har alle gjort en formidabel jobb der oppe, understreker han.

-Det samme kan sies om alle som har vært involvert, på ett eller annet vis. Folk har stilt sine hus til disposisjon, grunneiere har vært behjelpelige i søket og så videre.

Holum peker på at noen av de frivillige kanskje, tidvis, følte seg litt glemt. Det har sin årsak i systemet som må ligge til grunn i slike søk, påpeker han.

-Det kan være noen av de frivillige som kanskje følte at de ikke fikk nok oppgaver. Årsaken ligger i at når man planlegger søk som dette så kan vi ikke bare sende ut grupper med frivillige i skogen, for å lete en eller annen vei. Vi må ha et system i det.

-De frivillige har blitt samlet i søkelag, sammen med folk fra selve aksjonsledelsen, for å kartlegge helt nøyaktig hvilke områder det er søkt i, sier han.

-Den type systematikk er helt avgjørende. I vår dokumentasjon må vi vite helt nøyaktig hvor vi har søkt, forklarer han.

Må gjerne lete videre

Selv om konklusjonen er tatt og selve leteaksjonen er avsluttet, står frivillige fritt frem til å fortsette søket, understreker han.

- Private som vil lete må bare gjøre det. Det er ikke, og har heller ikke vært, noen restriksjoner på området på Mesel. Men det blir ikke lenger styrt av letemannskaper, slik det har blitt gjort de siste dagene.

- Finner man noe i området vil jeg selvsagt be folk ta kontakt med oss i politiet, avslutter han.

Artikkeltags