Vil ha egen kultursjef

Kulturbygd: Ordførerkandidat Inger Løite mener Gjerstad har et rikt kulturliv, til tross for at kommunen ikke kan stille opp med penger for å støtte den. Her fra den årlige kulturkvelden, som arrangeres på Fiane, der det ofte er pakket til randen med tilskuere.

Kulturbygd: Ordførerkandidat Inger Løite mener Gjerstad har et rikt kulturliv, til tross for at kommunen ikke kan stille opp med penger for å støtte den. Her fra den årlige kulturkvelden, som arrangeres på Fiane, der det ofte er pakket til randen med tilskuere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gjerstad brukte under 800 kroner per innbygger på kultur i 2014. Nå ønsker noen å omprioritere.

DEL

I KOSTRA-tallene (kommunenes rapporteringssystem) for Gjerstad og dens nabokommuner finner man en selsom sannhet.

I alle år, fra 2009 til 2014 har Gjerstad ligget desidert dårligst an, sammenliknet med naboene, i indeksen som forteller hvor mye penger en kommune bruker på drift av kultursektoren.

I 2014 er det Drangedal som er kongen på haugen. De bruker over 3.100 per innbygger på kultur. Risør, Vegårshei og Nissedal ligger alle på rundt 2.200. Gjerstad ligger helt sist, med et 798 kroner.

Det er stramme livreimer igjennom en årrekke som er årsak til realiteten. Det forklarer ordfører, på gjenvalg, Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp).

Næring gir kultur

– Det har vært stramt i mange år. Kommunen har ikke vært flinke nok til å prioritere lag og foreninger de siste åra, det har jeg ikke noe problem med å erkjenne, sier han.

Nå håper ordføreren næringssatsingen vil bære frukter for kommunen.

– Vi må ikke glemme kulturen i tiden framover. Jeg tror nærings-satsingen kan gagne kulturen, sier han.

Mye kultur, lite penger

Ordførerkandidat fra Ap, Inger Løite innrømmer gjerne at kulturen er vanskjøttet de siste åra.

– Vi kunne vært flinkere til å synliggjøre vår satsing på kultur, men når budsjettene blir lagt så ofres gjerne kultur, sammenliknet med skole, barnehager og omsorg, sier hun.

– Det skjer mye på kulturfronten i bygda, og jeg skulle ønske at vi kunne satt ytterligere pris på disse.

Men at Gjerstad er kulturfattig, syntes hun ikke.

– Vi har langt mer kultur enn vi faktisk betaler for, sier hun.

Ordførerkandidaten Rune Hagestrand (H), mener at skal kulturen få oppmerksomheten den trenger, krever det at politikerne prioriterer.

– Kultur er viktig for fellesskapet. Vi har tanker å omprioritere modellene vi har i dag.

– Vi bør evaluere de metodene vi bruker i dag, med tildeling av kulturpenger, for det virker mer som påskjønnelse enn et tilskudd som virker, sier han.

Venstres toppkandidat, Kai Ove Sandåker, har lenge ønsket større fokus på kultur i Gjerstad. Han vil ha en kultursjef i 50 prosent stilling.

Omstrukturere

– Vi trenger en halv stilling i Gjerstad som kan styre med kultur, ene og alene. Har vi ikke råd til det, så er vi en fattig bygd, mener han.

Inndekning vil Venstre hente fra eksisterende struktur.

– Det er mye penger å hente på å omstrukturere i Gjerstad. Særlig på mellomleder og leder nivå, sier han.

Artikkeltags