Grønn Glede stenger dørene

I går kveld tok Ole Henrik Grønn og Bjørn-Preben Anfinsen Arisæ den vanskelige beslutningen. De legger ned butikken "Grønn Glede" i Strandgata.
Publisert

NÆRINGSLIV Innbyggere og besøkende i Risør sentrum kunne i går se de to gründerne henge opp store, håndskrevne plakater i vinduene i butikklokalet der Hødnebø Møbler og Andemor har holdt til tidligere. I begynnelsen av november skulle interiør- og livsstilsbutikken "Grønn Glede" feiret tre år. I stedet legger de ned.

STÅR SAMMEN: Bjørn-Preben (t.v) og Ole Henrik Grønn bor i samme bygård som butikken, og har vært sammen om driften - med Grønn som daglig leder.

STÅR SAMMEN: Bjørn-Preben (t.v) og Ole Henrik Grønn bor i samme bygård som butikken, og har vært sammen om driften - med Grønn som daglig leder.

For daglig leder Ole Henrik Grønn og ektemannen og forretningspartner Bjørn-Preben Anfinsen-aRisø har det ikke vært en enkel beslutning å ta. De visste at det kom til å bli hardt å drive. De var forberedt på det. Men, likevel ble prisen for høy å betale.

- Risør har begrenset med arbeidsplasser. Da må du våge å ta noen sjanser for å skape noe eget. Det har vi gjort, selv om vi ikke hadde noen romantiske forestillinger på forhånd om at det kom til å bli enkelt, sier Grønn, som er daglig leder av butikken og har vært den av de to som har jobbet der mest.

Har hatt flere jobber

- Butikken har vært identiteten min som risørborger, sier Grønn ærlig. - Derfor blir det selvsagt ekstra tungt å stenge. Nå må jeg begynne å se fremover og definere tilværelsen min på nytt. Akkurat nå er det vanskelig, men om litt tid håper jeg at det føles annerledes og mindre trist.

For å få det hele til å fungere i hverdagen har både Grønn og Anfisen-aRisæ hatt lønnet arbeid andre steder.

- Men, når du må finansiere driften av butikken med inntekter utenfra sier det seg selv at driften ikke kan opprettholdes over tid, slår Grønn fast.

Han forteller at nedgangen for alvor begynte da de mistet de planlagte nye lokalene i Havnegata, der det nye bryggeriet har tatt over og flyttet inn.

- Vi er selvsagt glade for å ha et bryggeri i byen, og forstår at det er sånn business fungerer. Men, i praksis førte denne prosessen til at vi gikk glipp av ett års julehandel. Vi satt med varene hjemme i stua, i stedet for å ha dem fremme i butikkhyllene. Lokalene vi fikk i Strandgata var større og naturligvis dyrere. I sum ble det vanskelig å komme seg opp av denne kneika igjen, sier Grønn.

Lokal handel styrker lokalsamfunnet

Verken han eller Anfinsen-aRisæ ønsker å rette noen pekefinger mot noen, men må samtidig være ærlige å si at handelslekkasje er et stort problem i Risør.

- Vi skjønner at praktiske årsaker gjør at folk ofte velger å handle andre steder. Både nett, nærliggende større byer og kjøpesentre utgjør en trussel for eksistensgrunnlaget til butikkene i Risør. Kanskje gjør folk det av hensyn til pris, kanskje av hensyn til åpningstider. Uansett grunn er det sånn at en krone brukt i Arendal kommer samfunnet i Arendal til gode og ikke vårt. Handler du på nettet går pengene til staten, handler du i utlandet forsvinner pengene ut av Norge. Det er viktig å huske på at hvor du bruker pengene dine er et aktivt valg, sier Anfinsen-aRisæ.

ØNSKER VELKOMMEN: To tross alt blide gutter håper lokalsamfunnet stiller opp og hjelper dem å tømme butikken. - Nå blir det kjempesalg fram til nyttår.

ØNSKER VELKOMMEN: To tross alt blide gutter håper lokalsamfunnet stiller opp og hjelper dem å tømme butikken. - Nå blir det kjempesalg fram til nyttår.

- Vi er ikke konkurrenter!

De to gründerne ivrer veldig for at butikkdrivere i Risør skal være hverandres beste ambassadører. De mener at det er ekstremt viktig at de ansatte i butikkene passer på å sende kundene til naboen hvis det er det beste for kunden.

- Da må vi vite hva naboen selger. Og passe på at vi i stedet for å ta inn de samme tingene, sørger for at totaltutvalget av varer i Risør er godt. Vi er ikke hverandres konkurrenter. Hvis Risør i sum har et godt varetilbud blir flere penger liggende igjen lokalt, sier Grønn.

De to har to klare oppfordringer til risørfolk i tiden som kommer. De krysser fingrene for at innbyggerne dukker opp i butikken, der alle varene nå er satt ned til halv pris, slik at de klarer å bli kvitt vareutvalget før de stenger til nyttår.

- Vi er helt avhengige av det. Selv om du aldri har vært hos oss hos før, blir vi veldig glade for å se deg. Vi har masse spennende varer som skal ut. Her finner du både nyheter innen matvarer, kvalitetssengetøy og kofferter. Utvalget er rikholdig, sier kjøpmennene.

Oppfordring: Gå på oppdagelsesferd i Risør-butikkene!

De håper også at risørfolk tar seg en skikkelig oppdagelsestur rundt i butikkene i Risør.

- Vi har oppdaget at mange tror det for eksempel ikke selges dyner og puter her i byen. Både vi og Lille Hvite har det. Mange har blitt overrasket når de oppdager at prisene våre er konkurransedyktige. Vi har faste lave priser som ofte matcher tilbudene til de større kjedene så det holder.

Hadde solgt persienner i 40 år

At mange i distriktet ikke vet helt hva som faktisk finnes av varer i byen oppdaget de allerede da de tok over varesortimentet til butikken Sivertsen for en tid tilbake.

- Da bar vi persienner gjennom gatene fra Sivertsen og ned til vår butikk. Folk stoppet oss og sa: "Endelig kan vi få tak i sånt i Risør". Da hadde Sivertsen solgt persienner i 40 år, forteller Bjørn-Preben.

- Kom en tur ned og se, da vel! Det er helt utrolig hvor mye flott og fint våre kolleger i de andre butikkene har. Husk å bruke dem nå, så slipper vi tomme butikklokaler og dårlig utvalg av varer i byen, oppfordrer Grønn og Anfinsen-aRisæ.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken