Har gått opp løypa for ny leder

Naturjunkie: Ole Jakob Bråten bruker både jobb og fritid på skogen. Nå gir han seg som leder i Havrefjell turlag – en helsemessig investering for å kunne fortsette å tilbringe fritiden utendørs. Foto: Marianne stene

Naturjunkie: Ole Jakob Bråten bruker både jobb og fritid på skogen. Nå gir han seg som leder i Havrefjell turlag – en helsemessig investering for å kunne fortsette å tilbringe fritiden utendørs. Foto: Marianne stene

Artikkelen er over 3 år gammel

Ole Jakob Bråten får nesten klaustrofobi hvis han er for lenge inne.

DEL

På generasjonsgården på Haugen i Gjerstad går turløypene tvers gjennom tunet. Ferske fotspor i snøen tyder på at de blir flittig brukt – også av reven, som har avslørt seg selv med potemerker.

– Turister som går her stopper opp når de plutselig står på tomta. Men jeg syns bare det er hyggelig at folk bruker løypene. Det har vært turvei her i alle år, forteller Ole Jakob Bråten.

Les også: Gjerstadskogene godt besøkt i 2016

Låvekontor

På den lille gården i skogholtet har det bodd Bråten-slekt i generasjoner, men Ole Jakob kan så vidt huske at det var dyr her. Besteforeldrene hadde kyr, men foreldrene drev med bær. I dag tjener låven nytten som kontor.

– Det er veldig greit å ha kontor på andre siden av tunet, smiler Ole Jakob.

Han jobber som skogingeniør i AT Skog, og fordeler arbeidstiden mellom kontoret i Skien og hjemmekontoret i låven.

– Det er så greit i disse dager når det meste kan løses over internett, sier han.

Godt samarbeid

Men det er ikke bare på kontoret at Ole Jakob jobber med skog. De siste årene har han viet mye av fritiden sin på å bygge opp Havrefjell turlag.

Han var nemlig en av dem som sto i bresjen for at Gjerstad, Risør og Nissedal skulle få sitt eget lokallag under Den Norske Turistforening i 2003. Den gangen hadde var det cirka 200 DNT-medlemmer i distriktet, i dag er det nesten 500 medlemmer.

Men Ole Jakob nekter å ta æren for den stadig økende rekrutteringen og posisjonen Havrefjell turlag har fått i tre kommunene.

– Vi samarbeider med flere lokale aktører, sier han, og forteller at det i Gjerstad blant annet, er idrettslaget som har kjørt opp løyper. Historielaget og Jeger og fiskeforeningen er også gode allierte.

Les også: Starter turlag for barn

Gir seg ikke helt

Etter fjorten år gir Ole Jakob nå fra seg ledervervet i det populære turlaget. Ikke fordi han har mistet interessen, men fordi han må tenke på helsa.

– Jeg har hatt MS i 20 år, men i høst merket jeg litt mer til det enn vanlig, og da tenkte jeg det var på tide å roe ned litt. Jeg vil jo ikke bli så dårlig at jeg ikke kan være ute i naturen lenger, sier han.

25. januar ble det klart at gjersdølingen Morten Røed (73) overtar stafettpinnen etter Ole Jakob, men det betyr ikke at sistnevnte slutter å engasjere seg i turlaget.

– Jeg er fortsatt med i styret, og kommer til å være med på dugnader og den slags, sier turentusiasten som alle helst tilbringer sommerferiene i fjellheimen sammen med sin kjære Astrid Haukenes Bråten.

– Vi er på tur stort sett hver helg, og ofte på ettermiddagene også. Jeg får nesten klaustrofobi hvis jeg er for lenge inne, smiler han.

Artikkeltags