Gå til sidens hovedinnhold

Tollboder og syndere i sentrum

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den observante AAB-leser vil ha registrert at undertegnede forleden av praktiske grunner bidro med tilretteleggingen av et leserinnlegg fra Bladets redaktør, C. Clausen. Dette betyr ikke at jeg står inne for hans ytringer, men har som prinsipp å bistå alle akterutseilte som ber om hjelp – uavhengig rase, religion eller losjetilknytning.

Jeg skal unnlate å polemisere med redaktør Clausen omkring ny lokalisering av politiet, for her og nå er jeg mer opptatt av hva Skjæret og Tollboden kan benyttes til etter at politiet rømmer. Samtidig er det fristende å gratulere våre nabokommuner som slipper å huse en politistyrke. For det er Risør som trenger de sortkledde batongsjonglørene aller mest, konkluderer politidirektoratet. «Vi skal vokse!», sa vi, men det ser ut til å begrense seg til økt lovløshet. Men det er da noe, selv om denne seieren over lovlydige Tvedestrand har en kriminell bismak.

Kongstanken

I tillegg avslører ordfører Lunden i et intervju med AAB at noen har tatt til orde for å tilby politiet kommunehuset på Frydendal. Først kom ideen om å omgjøre den gråmalte konstruksjonen til boliger for enslige, mindreårige flyktninger, men nå synes administrasjonsbygget mest egnet for muskuløse, velvoksne asylsøkerutkastere.

Det er riktig som redaktør Clausen skriver, at han gjennom Bladet i 2012 lanserte Tollboden som ny ordførerbolig. Men ideen blir ikke særlig bedre av den grunn. Samtidig kan det tenkes at Clausen får delvis rett, for rådmannen kan nå øyne en mulighet til å realisere sin kongstanke om å lokalisere kommuneadministrasjonen i Risør sentrum. Tollboden er til og med kommunal eiendom. Det har også vært hvisket høylytt om at deler av administrasjonen kan innta Sparebanken Sørs lokaler.

Les også

Politiflokens endelige løsen

 

Men spørsmålet er om det er ønskelig at kommuneadministrasjonen okkuperer og bokstavelig talt låser seg inne i to av byens meste sentrale eiendommer, og dermed også hindrer utvikling av funksjoner i sentrum som folk flest har behov for – og i større grad benytter seg av enn Enhet for eiendom og teknisk – eller PPT (som ikke må forveksles med PST). Om vi likevel legger til side den prinsipielle debatten: Hva kan Tollboden og tilstøtende områder benyttes til? Det har jeg ikke svaret på, selv om ideene sprenger på, men det bør være ønskelig at området får funksjon og innhold som flest mulig kan få glede og nytte av. Skjæret er utvilsomt en av byens indrefileter. I tillegg åpner muligheten seg for utvikling av bryggekanten mot Bukta og Torvet. I første omgang den tidligere ESSO-bygningen. Det ryktes at eiendommen kan være for salg ved riktige betingelser.

Andre muligheter enn terrasse

Det fine er også at vi allerede har skisser og idétegninger for nettopp Skjærhue, med andre ord ved marinaen og hvor dagens leverandør av kebab og andre havets delikatesser holder til. Arkitektstudenter laget for noen år flere spennende forslag til utbygging og moderne fortetting av sentrum, som absolutt bør tas opp fra skuffen. Skjærhue var en del av prosjektet.

Les også

LES OGSÅ: Må finne nytt sted før nyttår

 

Vi bør også innlemme den tidligere fiskebrygga i planarbeidet. Brygga er et privat drevet serveringssted, men kommunen er tomteeier og reguleringsmyndighet. Dette betyr slett ikke at kommunen skal overstyre Bryggas drift og utvikling – tvert om: Det er viktig å ha attraktive serveringssteder i sentrum, gjerne på bryggekanten. Brygga ønsket å utvikle eiendommen med en ekstra etasje. Dette ble heldigvis avslått av fylket. Men om driveren har behov for å foreta fysiske endringer for å kunne drive fornuftig også i fremtiden, bør planarbeid bidra til å finne nye løsninger som ivaretar Bryggas interesser. Kanskje det finnes andre muligheter enn takterrasse?

Kiosken ved trappene

Det er neppe så mange som husker den eldste kiosken i bunnen av Danielsens trapper, men den var en fryd og en pryd, har jeg sett på bilder. En vakker, klassisk aviskiosk – nesten slik vi kjenner dem fra de store byene i utlandet – med kunstneriske takvalminger, trolig kobberlagt. Den skulle vi fått tilbake. Torvet er også moden for utvikling. I dag blir det stort sett benyttet ved julegrantenning, og torvhandel og festivalarena om sommeren. De fleste dager i året er Torvet – byens virkelige sentrum – fri for mennesker og aktivitet. Dessuten har Torvet ikke de ønskelige estetiske kvaliteter.

For all del: Risør bør ikke glemme Dr. Scheens hus (Sparebanken Sør) – selve fondveggen innerst i Bukta og den naturlige portalen direkte inn til den offentlige oasen – Hollenderskjær. Men hverken Tollboden eller Scheens hus bør fylles med innelåste sakspapirer og kommuneansatte. Det var ikke det vi mente med «attraktivitet».

Noen lurer kanskje på om den fattige kommunen Risør har midler til å utvikle og investere i sentrum. Det har den, for vi har blant annet vi lagt til side temmelig mange millioner kroner som vi i flere år har fått overført fra Staten – til asyl- og flyktningarbeid. Vi har ikke fått brukt dem opp. Det er selvsagt flaut, men når vi først har tabbet oss ut, kan vi i hvert fall benytte pengene til offentlige rom, noe som også våre gjester kan få glede av – med eller uten oppholdstillatelse.

Kommentarer til denne saken