Helsedirektøren og ordføreren: - Ikke dra på hytta!

Helsedirektør Bjørn Guldvog vil ikke at folk skal dra på hytta.

Helsedirektør Bjørn Guldvog vil ikke at folk skal dra på hytta. Foto:

Av

Helsemyndighetene ber folk om å bli hjemme – og ikke å dra på hytta. Det gjør også Risør-ordfører Per Kristian Lunden.

DEL

På helsemyndighetenes felles pressekonferanse fredag kom helsedirektør Bjørn Guldvog med en innstendig oppfordring om at folk som er i hjemmekarantene og har hjemmekontor, holder seg nettopp hjemme – og ikke drar på hytta.

– Hensikten er å ikke spre smitte fra lokalsamfunn til lokalsamfunn. Det kan være nok med en person som beveger seg mellom lokalsamfunn som gjør at man får smitteutbrudd stadig nye steder, sa Guldvog.

Oppfordringen gjelder også de som ikke er satt i karantene. Guldvog viste til at mange hyttekommuner er små og har lavere kapasitet på helsetjenestene.

– Husk at også du kan bli syk. Derfor er det lurt å være hjemme, sa helsedirektøren.

– Kjempeviktig

Han viste til at mange hyttekommuner har bedt alle sine hyttegjester om å bli hjemme denne helgen.

– Det kan være ett menneske som bringer smitte videre og som gjør at lokalsamfunnet kan bryte sammen. Det er kjempeviktig å lytte til, sa helsedirektøren.

Helsedirektøren uttalte også at det er opp til hver enkelt nordmann i utlandet å vurdere om de vil dra hjem, men advarte mot at land fort kan innføre innreise- og karanteneregler, og flyginger kan bli kansellert.

Helsedirektørens oppfordring støttes av Risør-ordfører Per Kristian Lunden:

- Vi er normalt svært glade for at se gjester på hytter og fritidshus i Risør kommune, men nå må vi gjøre noen klare reservasjoner. Det er viktig å følge rådet fra Helsedirektøren om ikke å reise på hytta. De klare rådene nå er å begrense all reisevirksomhet. Det medfører fare for spredning av virus når man reiser hjemmefra og mellom byer og kommuner. Folk som er i karantene skal ikke reise. Brudd på regler om karantene kan medføre rettsforfølgelse, sier Lunden.

Han frykter ekstra besøk skal belaste en helse- og omsorgstjeneste som ventes å bli presset framover.

- Vi er spesielt redde for at folk blir syke mens de er på hyttene. Alle som oppholder seg i kommunen har krav på samme helsehjelp. Vår helse- og omsorgstjeneste vil bli svært presset i forhold til kommunens egne innbyggere i dagene og ukene framover. Eventuell helsehjelp til hyttegjester vil legge ekstra belastning på et allerede presset lokalt helsevesen, sier ordføreren.

– Dropp leketreff!

Med på pressekonferansen med helsedirektøren var også helseminister Bent Høie (H) og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI).

Sistnevnte ba om at barn holdes mest mulig hjemme i tiden framover og frarådet folk å samle barn til leketreff. Søsken kan imidlertid omgås hverandre som vanlig.

– Alle barn som er hjemme, bes om å være mest mulig hjemme. Dette gjelder også barn som fortsatt går på skole og i barnehage, sa hun.

Barna kan omgås søsken som vanlig, og dette gjelder også barn som bor mer enn et sted.

Takknemlig

Helseministeren takket for måten de kraftige koronatiltakene regjeringen kom med torsdag, er blitt mottatt på.

– Jeg opplever at hele befolkningen er med på denne store dugnaden som både handler om å begrense smittespredningen og jobbe for å unngå at for mange blir syke på en gang, sa Høie da helsemyndighetene holdt pressekonferanse fredag.

Høie er i hjemmekarantene og deltok via videolink. Selv om linjen var noe dårlig, fikk han gjentatt flere ganger at han er utrolig takknemlig for at folk følger rådene fra myndighetene, selv om det legger begrensninger på friheten.

– Dette koster mye for mange, sa Høie.

FHI-direktøren beklaget under pressekonferansen forvirring som hadde oppstått i løpet av fredagen rundt karantenereglene.

Hun slo fast at de som har vært utenfor Norden etter 27. februar, eller som har vært i nærkontakt med noen som har påvist smitte, fortsatt må være i hjemmekarantene i 14 dager – men ikke familiene deres, som det ble meldt tidligere på dagen.

(©NTB)

Artikkeltags