Her kan du trygt spise selvsankede blåskjell nå

Mattilsynet gir grønt lys for blåskjellene i risørskjærgården.

Mattilsynet gir grønt lys for blåskjellene i risørskjærgården. Foto:

Av

Fysen på blåskjell til middag? Mattilsynet er godt i gang med blåskjelltestingen langs kysten, og kysten er klar, for å si det sånn.

DEL

Mattilsynet foretar jevnlige kontroller av blåskjell langs kysten vår, og oppdateringene kan man både finne på en egen app, samt på hjemmesiden deres. Prøvene fra Risør viser at det de neste dagene skal være helt trygt å plukke med seg noen blåskjell fra skjærgården vår de nærmeste dagene. Klarsignalet gjelder fram til 12. juni.

Prøvene er tatt ved det faste prøvetakingsstedet Finnøysunet i Risør. Øvrige prøver viser grønt lys for å plukke med seg blåskjell til gryta langs store deler av våre omkringliggende områder også, fra Tønsberg og ned til Flekkefjord er varselet grønt.

En regel som gjelder uansett hvor grønt varselet er, er imidlertid å kaste skjellene som ikke åpner seg når de dampes.

Blåskjellvarsel

  • Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.
  • Blåskjellvarsel er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.
  • Varselet kommer hver fredag, fra mars og ut oktober.
  • I årets program er det 35 uttakssteder. 20 av disse er kommersielle akvakultur lokaliteter.
  • I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.

Kilde: Matportalen.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken