Hvorfor er kyststi og bobilparkering viktigere i Risør, enn funksjonshemmedes likestilling?

Risørs handikappolitiker Andreas Haugland Ausland er lei av snakket om kyststien.

Risørs handikappolitiker Andreas Haugland Ausland er lei av snakket om kyststien. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.29. april 2020 meldte iRisør.no at Kjell Mac Donald (H) vil ha omkamp om kyststi, byggestart av betongparken og bygging av bobilparkering på Vestre Randvik. Som funksjonshemmet politiker i Risør er jeg mektig lei av at det stadig blir snakket om kyststien som kommunen må låne 10 millioner for å få bygget. Dette er en hån mot våre funksjonshemmede innbyggere, når dere vet at det er store alvorlige kutt i habiliteringen, i tilbudene til funksjonshemmede og i psykisk helse. Kommunestyret og kommunen sier at funksjonshemmede har det bra i Risør. Spør man derimot de fleste som bruker disse tjenestene opplever de at dette er langt fra sannheten.

I mange år har Risør kommune spart og spart i habiliteringen, så mye at det har gjort at funksjonshemmedes hverdag er uforutsigbar og vanskelig å leve i. Før jul 2019 våknet Risør til et innlegg i iRisør.no med overskriften «Fjerner feriedøgn fra de svakeste». Foreldregruppa på Sandnes reagerte på at kommunen ville kutte vekk tilbudet om å ta ekstra lønnskostnad for sju døgn ferie. Brukeren betaler alt for seg selv og ledsager, men slipper å betale ekstra for tid utenfor ordinær arbeidstid. Dette ville kommunen kutte. Heldigvis ble det ikke noe av dette usosiale kuttet, men likevel har man bare mulighet til å reise vekk fra Sandnes/Orreveien sju døgn i året. Hvem av dere i kommunestyret hadde godtatt å ikke kunne reise vekk fra Risør mer enn sju døgn i året? Ingen, men fordi det gjelder funksjonshemmede er det liksom helt greit og nå et halvt år senere er dette helt glemt igjen.

Mange funksjonshemmede bor på Sandnes ressurssenter på Hope, der det er få muligheter til å komme seg til byen (der de fleste kommer fra). Mange av beboerne opplever å måtte bli støkk ute på en halvøy de ikke har noe tilhørighet til på forhånd da de fleste kommer fra byen. Det å komme seg til aktiviteter i byen er umulig uten bil. Kommunen har ikke råd til å ha biler tilgjengelig ute på Sandnes. Dette går hardt ut over dem som ikke har egen bil. Mange foreldre vil ikke ha ungene sine der ute, blant annet fordi det er langt fra byen og det blir ensomt å bo i en ghetto med bare andre funksjonshemmede uten aktiviteter. For det er nettopp det Sandnes, Orreveien og Tyriveien nettopp er, ghettoer og ansamlinger av funksjonshemmede.

I Risør og resten av Norge opplever funksjonshemmede å ikke få psykisk helsehjelp som de har krav på. Folk som opplever traumer, må kjempe mot kommunen i over et år, uten at de blir trodd eller hørt. De blir heller tatt hånd om av habiliteringen, som på sin side sier at de ikke kan noe om psykisk helse. Siden Risør kommune de siste årene har bygd ned psykisk helse og Nr. 14 blir mange kastet ut av Psykisk helse sånn at de skal få plass til nye brukere. Siden vi funksjonshemmede ikke er så viktige, blir i hvert fall ikke vi prioritert. Dette er skammelig av kommunen og dette kommer til å skape store problemer for folkehelsa jo lenger ut i koronapandemien vi kommer. For utrolig mange trenger psykisk helsehjelp i Risør uten at de får noe som helst.

Kommunestyret viser en økonomisk styring der mange innbyggere føler at det er mye viktigere at turister og hyttefolk skal ha det bra, enn vi som lever her hele året. Det tror jeg at spesielt funksjonshemmede, psykisk syke og deres pårørende er mektig lei av. Har kommunestyret god samvittighet når dere bruker millioner på hyttefolk og turister, kyststier og bobilparkeringer, samtidig som dere sparer så mye som 20 millioner i året på oss som bor her hele året?

Dette er ekstremt usosiale kutt som rammer enkeltpersoner, familier, pårørende og samfunnet. Dette heter systematisert diskriminering og menneskerettighetsbrudd. I Norge vet funksjonsfriske mye bedre hvordan det er å leve som funksjonshemmet og hva vi trenger, enn hva vi funksjonshemmede selv vet. Gammeldagse holdninger fra forhistorisk tid.
Slutt å snakk om alt det fine og flotte dere skal bruke penger på. Låne penger for at kommunen utad skal se fin og flott ut, mens virkeligheten er at dere kutter i livsnødvendige tjenester til innbyggere som trenger tjenestene hver eneste dag for å leve. Hvordan kan dere sitte å snakke om kyststien, når vi lider i vår egen kommune.

Jeg krever at funksjonshemmede i Risør kommune og hele Norge skal oppleve likestilling, frihet og frigjøring fra systemet som Risør kommune og resten av Norge er basert på. Aldri mer skal vi godta urettferdighet og den alvorlige diskrimineringen dere gjør mot oss 24 timer i døgnet, hver eneste dag igjennom hele året. Hele våre liv.

Andreas Haugland Ausland, Leder i NHFU Agder og SV-politiker, Risør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken