Gå til sidens hovedinnhold

I år teller en Rødt-stemme «dobbelt opp!»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For første gang kan det være taktisk smart å stemme Rødt, framfor Ap, Sp og SV. Det kan være avgjørende for et regjeringsskifte, og det kan være avgjørende for å få en ny, Ap-ledet regjering med en klar, etterlengtet venstredreining. En slik regjering vil få Rødt som et konstruktivt, og samtidig støtteparti med selvstendig politikk.

I år får du «dobbelt opp» ved å stemme Rødt: Du får regjeringsskifte, en Ap-ledet regjering vil erstatte en Frp-støttet Høyre-regjering. Og du får en styrket rød politikk for å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller, gjennomføre konkrete og rettferdige miljø- og klimatiltak, styrke distrikts- og arbeidslivspolitikken, du får et sterkt fredsparti, og mye annet bra også.

Mye likt som i Risør, der Rødt støtter Ap, men samtidig er fri og uavhengig til å fremme egne saker, som i E18-saken, Tollbua, sentraliseringen av Nav-administrasjonen, å holde barnetrygden utenfor beregning av sosialhjelpen, ikke privatisere campingdriften på Tjenna, vedta å støtte FNs forbud mot A-våpen, strenge regler for seriøst arbeidsliv, avvise å utrede kommunesammenslåing, appell til regjeringa om å ta imot barn fra Moria-leiren på Lesvos ... I mange slike saker har Ap og Rødt blitt helt eller delvis enige. Slik vil et sterkt Rødt på Stortinget også fungere.

Tidligere har det vært argumentert mot å stemme Rødt ved stortingsvalget, fordi partiet ikke har hatt sjans til å komme over sperregrensa på fire prosent. – Da kaster vi bort stemmen, har mange tenkt. Så har folk heller stemt AP, SV eller Sp. Folk vil at stemmeseddelen skal telle, forståelig nok.

I år teller en Rødt-stemme altså «dobbelt opp!» Det vil den gjøre i alle kommuner og fylker, hver stemme teller, ingen bortkastet. For første gang har Rødt ligget stabilt over sperregrensa, og partiet har høyst reell sjanse til å komme inn med mellom 8 og 12 mandater. Men det er ikke sikkert! I valget mellom partiene på venstresida, vil en stemme på Rødt sikre partiet over sperregrensa og da også regjeringsskifte! Ap, SV og Sp vil komme over sperregrensa uansett.

Rødt vil utgjøre en forskjell på Stortinget. Men det avhenger altså av at Rødt kommer over 4 prosent, den magiske grensen for å få utjevningsmandater. Da kan også Risørs to kandidater på lista Hanne Trine og Andrew bli vara til Stortinget! En Rødt-stemme blir derfor den viktigste stemmen ved dette valget. Kanskje en forutsetning for å snu åtte blåblå år.

Kommentarer til denne saken