Ikke alle julenisser har skjegg – nå kan du også glede et barn i jula

Bidrar: Tore Myrberg forteller at det allerede har kommet inn donasjoner og auksjonsbud til om lag 20 000 kroner.

Bidrar: Tore Myrberg forteller at det allerede har kommet inn donasjoner og auksjonsbud til om lag 20 000 kroner. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vipps, så var det Julejam igjen.

DEL

Dagens Navn: Tore Myrberg (51). Gift. Har to barn og ett bonusbarn. Jobber som redaktør for iRisør.no. Aktuell med Julejam 2017.

– Hvis ikke vi som har det godt kan gjøre noe, hvem skal gjøre noe da? Man kan ikke sitte og forvente at staten skal ta alt ansvar for hver lille ting. Vi må også bidra som mennesker, sier Tore Myrberg (51).

Sammen med Kurt Inge Dale, er han i full sving med å få alt på plass til årets Julejam, som finner sted på Peterhead Bar i Risør 16. desember.

For åttende gang skal konsertarrangementet samle inn penger for å kjøpe julegaver til barn i familier som ikke har råd til det selv. De aller fleste bor i Risør, en del i Gjerstad og noen få i Tvedestrand og Vegårshei, ifølge Myrberg.

– Det er ikke kult å være den som kommer tilbake på skolen i januar og ikke har fått noe, når alle andre snakker om hva de fikk til jul, sier Myrberg.

Kan bidra med mobilen

I år introduserer Julejam en ny måte å bidra på.

– Hvordan gir folk penger i våre dager? Jo, de vippser. I fjor ga vi gaver til 73 barn. Gyda (Hansen red.anm.) hos Frelsesarmeen tror det blir flere i år. Derfor prøver vi på 100 for 100. Tanken er at 100 personer vippser 100 kroner hver for å gi gaver til 100 barn, sier Myrberg, og understreker at det er flere inntekter knyttet til arrangementet, så julegavene koster gjerne mer enn en hundrelapp likevel.

Mål om 50 000 kroner

Sparebanken Sør og Østre Agder Sparebank gir 5000 kroner hver, i tillegg kommer inntekter fra inngangspenger og auksjonen.

– Målet for årets Julejam er 50 000 kroner. Det er en fin sum. Hensikten er ikke at vi skal gi gaver som er så flotte at det blir helt feil heller. Får vi mer enn de 50 000 kronene betyr det at Frelsesarmeen har noen penger å gå på, som for eksempel kan gå til å hjelpe noen med en konfirmasjon eller et bursdagsselskap. De lov å bruke de pengene til noe annet, men det skal gå til barn.

Mens Myrberg blir fotografert, får han melding om at en ellevte person har sendt penger via Vipps.

Mens Myrberg blir fotografert, får han melding om at en ellevte person har sendt penger via Vipps. Foto:

Håper folk tar kontakt

Han håper de som har behov for litt hjelp til jul, både i form av mateske og julegaver til barna, tar kontakt med Frelsesarmeen.

– Det er en utfordring at det sitter mennesker der ute som faktisk har behov for hjelp til jul, men som ikke tør å ta kontakt. Det er en terskel å skulle be om hjelp, selv om det ikke burde være det. Men man må ikke åpne døren og gå inn i lokalene så «alle» ser at man går på Frelsesarmeen. Man kan ta en telefon til Gyda, og man kan få det levert med en diskré bil, sier han, og forklarer at julegavene blir tilpasset hvert enkelt barn, og i all hovedsak handlet i Risør.

Tror gavene kommer fra mamma eller pappa

– Når folk gir penger vet de at på julaften sitter det en unge og får en gave han eller hun antakeligvis ikke ville fått uten de pengene. Og det barnet vet ikke at gaven kommer fra julejammen eller Frelsesarmeen. De tror at de får en gave fra mamma eller pappa. Det er vesentlig, for dette handler ikke om å skape forskjeller, men om å skape likheter, sier Myrberg, og kommer med en oppfordring:

– Om folk ikke bidrar til oss, prøv å bidra på en måte som gjør samfunnet litt varmere til jul. Egentlig burde man bidratt hele året, slik at vi hadde hatt et varmere samfunn hele året, men jula betyr noe spesielt. Jeg tror ikke enkeltmennesker endrer hele verden, men vi kan endre verden for noen.

Artikkeltags