Nok nå, Jan Olav

Torbjørn Urfjell mener det er på tide Jan Olav Olsen trer til siden i årets kirkevalg.

Torbjørn Urfjell mener det er på tide Jan Olav Olsen trer til siden i årets kirkevalg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nok nå, Jan Olav

Jeg har stemt på deg, Jan Olav. Fordi du er en fin fyr og fordi jeg har trodd du snart vil ønske alle velkommen til kirkebryllup. Men fortsatt vokter du den stengte døra. Det er tid for å be deg tre til side.

Valg av representanter til bispedømmeråd og menighetsråd har aldri vært pop. Alle kandidatene er vel skikkelige folk og det betyr da ikke så mye hvem som bestemmer i kirka. I alle fall ikke for de som stort sett går til kirkes i bryllup og begravelser. Jeg har brukt en god del flere timer enn mange andre i kirka og har stemt ved flere kirkevalg – fordi jeg ønsker at kirka skal ledes av folk jeg tror vil samfunnet og menneskene vel.

Jeg har stemt på deg, Jan Olav – flere ganger. Sist ikke med stor entusiasme, men fortsatt med håp. Du er en fin fyr. Ikke mitt parti, men stødig tidligere Høyre-ordfører i hjemkommunen Gjerstad. Anstendig Stortingsmann og ikke minst min gamle klasselærer, en som næra min interesse for språk og samfunn. Om vi ikke har vært enig i politikken, så har jeg tenkt du vil være god for kirka. Jeg har ant at du ikke er den mest progressive, men jeg har tenkt tida jobber med deg – som med så mange andre. Nå har jeg gitt deg opp.

Kirka er full av folk som står klare til å ta imot homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg, prester står klare til å vie. Det ble nesten flertall for kirkelig vigsel av likekjønna par på sist kirkemøte i Kristiansand. Men du var av de som danna flertall for å stenge døra for mange som vil inn.

Du har fått det høyeste tillitsvervet i kirka på Agder fordi vi har stemt på deg. Du ber og ny tillit fordi du ønsker å følge frigjøringen av kirka når den har kasta loss fra staten. Din frigjøringsferd er en seilas uten rom for mange som med ulik grad av lengsel, skam, tilhørighetstrang eller tradisjonstro ønsker å få følge av kirka i sine liv og sin egen frigjøringsferd. Jeg tror ikke jeg får deg til å endre ditt syn på om homofile skal få gifte seg, men at du skal bruke din makt til å nekte alle de andre i kirka som tenker annerledes enn deg, er misbruk av makten du har som kirkeleder.

Jeg kan som sagt ikke stemme på deg mer. Men nå har jeg heldigvis et alternativ. Det er nok at de har tro på en åpen kirke, at de er medlemmer og at de trosser likegyldighet og går inn i det som er litt fremmed for dem. I stemmelokalet for kirkevalget vil de finne to lister. Den ene fra nominasjonskomiteen, den andre fra Åpen folkekirke. Det er på tide å slå dør opp på vid gap.

Jeg har ant at du ikke er den mest progressive, men jeg har tenkt tida jobber med deg – som med så mange andre. Nå har jeg gitt deg opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags