- Angrer på at jeg ikke har stilt selv

FEIL FOKUS: - Jeg synes det er leit at folk med ledende stillinger i kirken, som Jan Olav Olsen, ikke har et større fokus på å presentere alt det positive som skjer i kirken, som fire-års bok, trosopplæringsreformen, konfirmantarbeidet og diakoniarbeidet, sier Ole Henrik Grønn. Foto: Cathrine Gram

FEIL FOKUS: - Jeg synes det er leit at folk med ledende stillinger i kirken, som Jan Olav Olsen, ikke har et større fokus på å presentere alt det positive som skjer i kirken, som fire-års bok, trosopplæringsreformen, konfirmantarbeidet og diakoniarbeidet, sier Ole Henrik Grønn. Foto: Cathrine Gram

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

- Vigsel av homofile er den siste skansen som må falle for at kirken skal bli en inkluderende institusjon for alle, mener Ole Henrik Grønn.

- Jeg ønsker at Risør skal fortsette å ha en åpen menighet, og jeg angrer på at jeg ikke sa meg villig til å være med å bidra til å få den kirken jeg ønsker, sier butikkeier og Ap-listekandidat Ole Henrik Grønn.

- For de fleste er kirken viktig i forhold til høytidsdager, men vi har faktisk en levende kirke i Risør hele året. Det kommer ikke av seg selv.

Påkjenning

Den tidligere KrF-politikeren, opplevde massiv medieoppmerksomhet da han sto frem som homofil og brøt med partiet i 2008. Han har selv opplevd å møte motstand på veien til å få kirkens deltagelse i en av hans livs viktigeste merkedager.

- Jeg og Bjørn Preben søkte menighetsrådet i Risør om å få forbønn og soknepresten den gang om å leie Risør kirke med en egen prest til å lede den. Det ble en lang kamp før vi kom til bryllupet, og det opplevdes som en stor påkjenning. Men da dagen var der 15. juni for to år siden, var det verdt det, sier Grønn.

- Heldigvis hadde vi et menighetsråd i Risør der flertallet mente at vi skulle få lov til å ha en forbønnshandling, og det er vi veldig takknemlige for. Det betydde mye for oss, og jeg tror nok at mange av gjestene også følte det som spesielt og fint å være i Risør kirke den dagen.

Stiller seg til disposisjon

Etter å ha blitt frustrert over lørdagens artikkel i AAB der lederen av bispedømmerådet i Agder og Telemark, Jan Olav Olsen uttaler at han er mot homofil liturgi i kirken, ble Grønn fristet til å stille seg til disposisjon dersom noen skulle føre ham opp som kandidat til Risør menighetsråd ved Kirkevalget.

- Jeg vet av erfaring at det er mulig å føre opp «slengere» på listen, så hvis noen skulle sette opp mitt navn vil jeg ta utfordringen, sier han.

Før han flyttet til Risør, ble Grønn valgt inn i menighetsrådet i Sarpsborg, uten å ha stilt.

- Jeg ble ganske overrasket da de ringte meg, ler Grønn som også understreker at Kirkevalget handler om mye mer enn bare ja eller nei til kirkelig ekteskap for homofile.

- Dette vil påvirke hvordan kirken skal jobbe videre med trosopplæring, konfirmantarbeid og diakoniarbeid. Også her er det viktig å vite hva kandidatene lokalt mener, sier han.

Bruk stemmeretten

Nå har Grønn en klar oppfordring til alle medlemmer i Den norske kirke om ikke å melde seg ut.

- Enten man er positiv til at likekjønnede skal få lov til å gifte seg i kirken eller ikke, er det den eneste muligheten man har til å være med på å utvikle kirken i den retningen man ønsker. For meg er det viktig at kirken er åpen om hva de ulike kandidatene mener, slik at man kan velge i tråd med sine overbevisninger, sier han.

- Dette valget til å være avgjørende for hvilken kirke vi vil få i fremtiden. For oss som ønsker en mer liberal utvikling, er det viktigere enn noen gang å bruke stemmeretten vår.

Artikkeltags