Kirkevalget kan ha brutt reglene

Det var tett rundt de to bordene til kirkevalget på Risørhuset i ettermiddag. Men de som skulle stemme fikk ikke retten til å gjøre sine valg i fred, og usett av andre, slik reglene for kirkevalg tilsier. Yngvar Lillehammer lover bot til i morgen.

Det var tett rundt de to bordene til kirkevalget på Risørhuset i ettermiddag. Men de som skulle stemme fikk ikke retten til å gjøre sine valg i fred, og usett av andre, slik reglene for kirkevalg tilsier. Yngvar Lillehammer lover bot til i morgen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Når man skal stemme på kommune- og fylkestings-valget er hele prosessen kranset med både hemmelighold og streng rutine. At valget skal gjøres privat er hevet over enhver tvil.

Det var også situasjonen da AAB besøkte valglokalene på Risørhuset i ettermiddag. Det svermet av valgmedarbeidere inne på kommunens område. Det ble geleidet, pekt og instruert. Ingen skal kunne gjøre feil, og selve valget skal gjøres i fullstendig ensomhet i stemmeboden, før valgseddelen stemples og puttes i urnen.

Slik var det ikke for de som skulle stemme på kirkevalget på søndag.

På boden til Kirkevalget var alt helt åpent. To bord var satt opp, og listene lå helt åpne. Ingen kunne ta sine valg på listene i skjermede former, men alle som vil stemme må dele de samme to bordene, som sto åpent og rett ved siden av hverandre. Det var til tider over ti mennesker som samtidig gjorde sine valg og endringer, tett i tett med naboen.

Flere AAB snakket med på stedet, syntes ordningen var dårlig lagt opp.

En av dem var varaordførerkandidat fra Høyre, Petter Emil Gundersen.

-Det var jo litt spesielt. Det var, bokstavelig talt, et åpent kirkevalg, sier han.

Ansvarlig redaktør i Aust-Agder Blad, Linda Helgesen Aslaksen, var sjokkert over måten valgordningen ble håndtert på.

-Det var helt umulig å avlegge stemme usett i valglokalet, sier hun.

Brudd på regelverket

Det er i den sammenheng at gjennomføringen av kirkevalget i Risør kan være i brudd med regelverket. Det fremgår i "Regler for valg av menighetsråd" i paragraf 10.4, at:

"Velgeren går til de utlagte stemmesedlene og vises deretter til en del av valglokalet hvor vedkommende usett kan gjøre eventuelle endringer på stemmeseddelen."

Det hadde man ikke anledning til på søndag.

- Mange av de oppmøtte kommenterte det, og fastslo at de ikke hadde noe å skjule. De stemte likevel. Men, det er ikke sikkert alle føler det på den måten. Dette var forhåpentligvis ren klønethet fra menighetens side, sier Aslaksen.

Tatt på senga

Ansvarlig leder for kirkevalget Yngvar Lillehammer innrømmer at man har gjort en feil, men forteller at de ble overrasket over plassen kommunen hadde tildelt til representantene fra kirken.

-Det er gjort en feil. Og den feilen er at jeg fikk forsikringer fra kommunen om at vi skulle være på den samme plassen som vi var ved sist valg, for fire år siden.

- Da jeg kom her så var det bare inngangspartiet som vi hadde fått tildelt. Det er forså vidt samme område som vi hadde ved sist valg, men Risørhuset er ombygd endel siden det, sier han.

-Jeg ble rett og slett tatt litt på senga, innrømmer Lillehammer.

- Jeg ser jo nå at vi burde ha vært innom og sett på Risørhuset før vi startet valget, men med kommunens garantier i bunnen, så tenkte jeg ikke så langt, sier han.

Ny løsning på mandag

Men kommune og kirken har ordnet opp i forholdene, og fra i morgen skal det være bedre lokale for de som ønsker å stemme på kirkevalget.

- Vi har omorganisert oss litt nå. Når velgerne kommer i morgen tidlig så har vi satt av plass der folk kan gjøre sine valg i fred, sier Lillehammer.

Lange køer på kirkevalget

Det har vært knyttet forventninger til hvordan kirkevalget blir i år. Nytt av året er at folk kan stemme på to lister. Foruten listen som nominasjonskomiteen har lagt frem, så har man også fått listen til organiseringen som kaller seg "åpen folkekirke" å velge mellom.

Mange har trodd at det ville generere økt interesse rundt valget, og det har det også gjort, kan Lillehammer fortelle.

-Det har vært mye mer folk å stemt hos oss i år enn det pleier. Det har aldri vært noe særlig kø for å stemme på kirkevalget tidligere, men i dag har det vært lange køer og mye folk. Jeg må innrømme at disse mengdene med folk som ville stemme også har kommet overraskende på oss, avslutter han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken