Risør og Gjerstad gjør et kjempehopp på kommunebarometeret: Risør på topp øst i Agder

– At vi skulle komme såpass opp er en svært gledelig overraskelse. Honnøren går først og fremst til alle de dyktige ansatte i Risør kommune, sier Per Kr.Lunden om Risørs plassering på kommunebarometeret.

– At vi skulle komme såpass opp er en svært gledelig overraskelse. Honnøren går først og fremst til alle de dyktige ansatte i Risør kommune, sier Per Kr.Lunden om Risørs plassering på kommunebarometeret. Foto:

Risør kommune hopper 117 plasser opp på Kommunebarometeret og ligger nå på 50. plass blant landets 422 kommuner. Risør er den beste kommunen i Østre Agder og blant de aller beste i Agder.

DEL

I en ellers hektisk og utfordrende arbeidshverdag for ordfører Per Kristian Lunden, kom resultatene fra det årlige kommunebarometeret fra Kommunal rapport som en gledelig overraskelse. Kommunebarometeret er en sammenligning av landets kommuner, basert på til sammen 151 nøkkeltall innen 12 ulike sektorer. Hensikten med barometeret er å gi beslutningstakere en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver, og statistikk og informasjon hentes fra mange instanser.

Det er særlig innen grunnskole og omsrogstjenester Risør har klatret. Ser man på miljø og ressurser har kommunen imidlertid sunket kraftig siden i fjor. Det samme gjelder tjenester knyttett til vann og avløp. Det sammenlagte resultatet gir likveke kommunen topplassering øst i Agder.

Lunden innrømmer at han ble svært overrasket over at Risør befinner seg såpass høyt oppe på barometeret:

– At vi skulle komme såpass opp er en svært gledelig overraskelse. Honnøren går først og fremst til alle de dyktige ansatte i Risør kommune. Rådmannens satsing på lederutvikling gir også resultater. Politikerne har også stått samlet i mange viktige saker og prioriteringer, sier ordfører Per Kr. Lunden.

Inspirerende

Han minner om at slike målinger kan gi svingninger på grunn av unøyaktigheter og tilfeldigheter, men et så stort hopp oppover på lista er svært tydelig og bør være en inspirasjon til ytterligere innsats:

– Dette er en svært grundig og sammensatt undersøkelse med stor troverdighet.

Lunden mener det er resulater over tid som nå blir tydelige:

– Endringer og resulateter tar tid. Det kan være noe av grunnen til at det kommer nå. Resulatet sier blant annet noe om at kommunens innbyggere får gode tjenester for pengene. Det betyr ikke at vi ikke har utfordringer, for det har vi. Samarbeid og tverrfaglig innsats må til for å løse store oppgaver som ofte er sammensatte. Vi vet at kommuneøkonomien blir strammere og vi har, som mange andre kommuner utfordringer på demografi, mangel på befolkningsvekst og levekår. Men det er nettopp samarbeid, både internt i kommunen, og mellom kommuner, som sikrer god utvikling. I tillegg må kommunen legge rammer for trygge og kreative ansatte som søker ny kompetanse for å løse de viktige oppgavene vi står overfor.

Dette forteller tallene

Tabellen over viser hvilken plassering Risør kommune fikk i de forskjellige sektorene de siste tre åra. Tallet indikerer hvilken plass kommunen fikk, blant alle landets kommuner på det tidspunktet. Ulike sektorer vekter forskjellig verdi i den endelige plasseringen, der blant annet skole og omsorg veier mer enn kultur og saksbehandling. Den nederste linjen i tabellen viser Risørs totalplassering de nevnte åra.

Ikke en sovepute

Å ligge på topp i vår del av fylket er imidlertid ikke kommunen kan bruke som en sovepute, understreker Lunden:

– Det er viktig at vi prøver å holde dette nivået som er et viktig signal både til innbyggere, næringsliv og kommunen som attraktiv arbeidsplass. Jeg er imponert over hvordan kommunen løser mange kompliserte og sammensatte oppgaver.

Gjerstad klatrer

Også resultatene fra Gjerstad er langt bedre enn foregående år. Tallene viser at Gjerstad har klatret hele 142 plasser opp siden i fjor, og befinner seg på plass 116 i landet. Det er ferske nyheter for ordfører Inger Løite, som ikke har rukket å se på rapporten ennå:

– Det er jo veldig hyggelig å høre. Jeg har ikke fått sett så godt på tallene ennå, men det skal jeg selvfølgelig gjøre. Gjerstad kommune drives godt når man hopper såpass høyt. Jeg ser vi er gode på blant annet pleie og omsorg, og det er jeg veldig glad for, sier Løite.

Artikkeltags