Slik kan du stemme i folkeavstemningen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Mandag inviteres befolkningen i Risør til å delta i folkeavstemning rundt kommunereformen. Spørsmålet som Risørs befolkning skal ta stilling til er det såkalte 4k-øst. Et kommunesammenslåingsalternativ mellom Risør, Gjerstad, Tvedestrand og Arendal.

Alternativt kan du stemme på om Risør skal stå alene eller du kan stemme blankt. Les mer om alternativene under.

Siden folkeavstemningen ble bestemt har mye skjedd. 4k-øst er av flere sentrale politikere blitt kalt for "dødt", men samtidig så har ikke alle by- og kommunestyrene i de fire kommunene offisielt avsluttet prosessen. Derfor mener visse det fortsatt er avgjørende at befolkningen i Risør gir sitt endelige svar igjennom avstemningen.

Tre alternativer

På kommunens Facebook-side har ordfører Per Kr. Lunden oppsummert de tre alternativene slik:

  • En stemme for 4K-Øst (Risør, Gjerstad, Tvedestrand og Arendal): Dette er ditt foretrukne alternativ basert på intensjonsavtalen som foreligger. Du ønsker at det - om mulig – arbeides videre med dette alternativet.
  • En stemme for Risør kommune som den er i dag: Du ønsker ikke 4K-Øst, men utelukker ikke at det kan forhandles videre med andre alternativer, for eksempel 2K Risør og Gjerstad. Dette vil da eventuelt bli gjenstand for ny innbyggerhøring og/eller folkeavstemning.
  • Blank stemme: Du mener temaet har betydning og/eller mener det er viktig å delta ved de folkeavstemninger som avholdes, men ønsker ikke å velge mellom noen av de to oppgitte alternativene.

Her kan du stemme

Om du skal stemme på mandag så er det mulig å gjøre det på tre forskjellige steder, avhengig av hvor i kommunen du bor.

Stemmelokalene er:

  • Risørhuset (for alle som sogner til Risørs stemmekrets, samt Torskeberg.
  • Søndeled skole (for alle som sogner til stemmekretsene Søndeled, Gjernes, Sevik og Røed)
  • Hope skole (for dem som sogner til stemmekretsene Hope og Krabbesund)

Alle stemmelokalene er åpne fra klokken 12.00 til klokken 20.00.

Som ved alle valg må man være registrert i manntallet for å kunne avgi stemme. I hele kommunen er det i denne runden åpnet for at ungdom skal kunne være med i folkeavstemningen. Det betyr at alle som har eller fyller 16 år i løpet av 2016 er stemmeberettiget.

Ap avgjør

Folkeavstemningen er rådgivende som utgangspunkt. Derimot har Arbeiderpartiet sagt at de vil følg resultatet av avstemningen. Det er grunn til å tro at det er avgjørende, da AABs undersøkelser i april tydet på at det er nok bystyrerepresentanter både for og imot 4k-øst, slik at Aps 13 representanter vil avgjøre det endelige resultatet.

Hva med 2k?

Samtidig har Gjerstads kommunestyre tatt initiativ til en invitasjon til Risør kommune om utredning av sammenslåing. Denne invitasjonen er derimot ikke med i denne avstemningen, da invitasjonen ikke er verken formalisert eller "akseptert" av bystyret i Risør. Denne prosessen, forteller ordfører Lunden i en kommentar, vil bli jobbet videre med i ukene som kommer.

AAB vil følge valgkvelden og publisere resultatene så fort de er klare.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken