Korona, tall og testing: – Dette er absolutt ikke en tid for grunnløse påstander og konspirasjonsteorier. Virkeligheten er ille nok

Ordfører Per Kr. Lunden orienterer om koronasituasjonen i dette leserinnlegget.

Ordfører Per Kr. Lunden orienterer om koronasituasjonen i dette leserinnlegget. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Risør kommune prøver å gi ut riktig og sann informasjon om koronautviklingen i Risør. Vi holder ikke tilbake tall eller opplysninger for å skjule en situasjon som er verre enn den er. Men det er ulike tall vi ikke vet, og dermed heller ikke kan si noe om. Det gjelder for eksempel hvor mange som er testet og hvor mange som sitter i karantene.

Når jeg skriver dette er fortsatt ingen bekreftet koronasmittet i Risør. Vi venter på at dette tallet vil endre seg når som helst. Det er helt naturlig å regne med at det finnes flere som er smittet i kommunen, men disse er altså ikke bekreftet i det offisiell systemet for rapportering. En stor del av dette «mørketallet» skyldes begrensningen på testkapasitet nasjonalt som gjør at Folkehelseinstituttet (FHI) prioriterer hvem som skal testes.

Vi blir spurt om hvor mange i kommunen som sitter i karantene og hvor mange som er testet. Det er tall kommunen ikke har. Vi kunne muligens ha funnet noen omtrentlige karantenetall ved å kontakte arbeidsgivere og fastleger, men det forandrer seg fra dag til dag. Nå begynner mange av dem som var på utenlandsreise å gå ut av karantene. Noen går også i selvvalgt karantene eller isolasjon på grunn av forkjølelsessymptomer. Det kan være en vanlig forkjølelse. Noen kommuner gir anslag på hvor mange som er i karantene, men vi i Risør prioriterer ikke det. Disse tallene har først og fremst nytte for hver enkelt arbeidsgiver, Risør kommune inkludert, som må legge opp bemanning og vaktplaner deretter.

Risør kommune følger også de nasjonale regler som gjelder for testing. Alle som føler seg syke og med behov for helsehjelp skal kontakte fastlegen sin. De som tilhører en av risikogruppene skal være særlig oppmerksomme. Fastlegen gjør en helhetsvurdering om hver enkelt bør testes eller ikke. Fastlegen vurderer også om testen bør utføres lokalt eller ved legevakt. Vi samler heller ikke inn tall på hvor mange som er testet. Men når noen tester positivt, offentliggjør vi dette når det kommer fra det offentlige rapporteringssystemet.

Jeg prøver å gi mye informasjon om koronasituasjonen i Risør. Hver morgen har vi møte i kommunens krisestab og går igjennom situasjonen på alle sektorer. Kommunelegen rapporterer de smittetall som gjelder både for Risør og nasjonalt. Like etter møtet lager vi en videoinnspilling der jeg går igjennom den informasjon jeg mener er viktig at offentligheten får. Ofte svarer jeg ut spørsmål jeg har fått i løpet av døgnet. Jeg gjør absolutt ingen forsøk på å pynte på sannheten eller framstille Risør som en kommune som rammes ekstra lett av koronasmitten. Tvert imot. Alt tyder på at Risør vil ligge på gjennomsnittet av kommuner med vårt innbyggertall, vår innbyggertetthet, vårt næringsliv og vår avstand til større bysentra. Jeg har tidligere antydet at Risør, ut fra scenarioer, kan få rundt 1000 koronasmittede. Slurver vi med smittevern, kan det bli langt flere.

Det utfordrende med informasjonen kommunen gir, er at holdbarheten kan være veldig kort. Selv mens jeg snakker eller skriver, kan regjering eller helsemyndigheter komme med endringer og oppdateringer av råd og forskrifter. Våre egne tolkninger, som gjøres i samråd med kommunelegen, kan også endres, klargjøres og forsterkes flere ganger om dagen. Vi prøver å oppdatere våre nettsider så ofte som mulig. Mange finner svar på sine spørsmål her. Men det er alltid en fare for at vi gir informasjon som nettopp har gått ut på tid og dato.

I denne perioden vil alltid det grunnleggende gjelde. Vi skal holde oss mest mulig hjemme sammen med familien. Vi skal reise minst mulig, holde avstand, vaske hender og passe spesielt på når vi blir syke. Dette vil ikke endre seg med det første. Min oppfordringer er at vi heller overoppfyller smittevernreglene enn at vi stadig skal prøve ut grensene.

Vi er inne i en krevende tid der god og riktig informasjon er viktig og skaper trygghet. Som ordfører og kommune er jeg og vi selvsagt åpne for kritikk og diskusjon om vi gjør ting riktig og tar gjerne imot råd for å bli bedre. Vi arbeider i en atmosfære av preget av tidspress og bekymring og har normalt ikke anledning eller overskudd til å gå inn i meningsytringer og diskusjoner på sosiale medier. Men dette er absolutt ikke en tid for grunnløse påstander og konspirasjonsteorier. Virkeligheten er ille nok.

Per Kr. Lunden, ordfører

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken