Fikk 14 dagers fengsel for båtfyll

Artikkelen er over 3 år gammel

En risørmann i 60-årene fikk 14 dagers ubetinget fengsel etter å ha ført en båt under kraftig promille i sommer.

DEL

Mannen ble stoppet en ettermiddag, seint i juni, da man mistenkte at han var beruset samtidig som han førte en 19 fots båt med 60 hestekrefters motor.

Mannen skal ha forklart i retten at han dro ut på fisketur denne formiddagen, men på sin vei til båten stakk han innom vinmonopolet for å sikre seg en flaske akevitt og en kartong med rødvin.

- Gikk tom for bensin

Vel ute på fjorden gikk mannen tom for drivstoff og vurderte det bedre å drive i land, fremfor å tilkalle hjelp. Der, uten evne til å kjøre til land, skal mannen ha begynt å drikke og mannen forklarte i retten at han ikke husker så mye mer før politiet tok kontakt med han.

Den forklaringen står derimot i kontrast til et vitne som så deler av oppløpet. Mannen ble nemlig observert av en politimann som for anledningen hadde fri. Politimannen var ute i båt sammen med sine to små barn da han ble oppmerksom på båtføreren som skal ha sovet ved roret i båten. Vitne kjørte familien sin i land og kontaktet politiet.

Da fikk han på nytt øyekontakt med båten og båtføreren, som da drev på utsiden av Lille Danmark. Da skal den dømte båtføreren ha startet båten og begynte å kjøre. Ferden gikk mot Kranfjorden, og politimannen estimerte at båten holdt en fart på rundt ti knop.

Politimannen mistet øyekontakt med båten, men fant den igjen kort tid senere på Finnøya. Der ble den dømte kontaktet av politiet.

Mannen ble sendt til legevakta for å ta blodprøve, og man fant at mannen hadde en promille på 2,62.

Stort skadepotensiale

Da Aust-Agder tingrett skulle finne en passende straff la de lite imellom, selv om mannen tidligere er ustraffet.

Retten viser til en rettleder der det fremgår at ferdsel i båt, der promillen er målt over to har et så stort skadepotensiale at man må reagere med ubetinget fengsel. I dommen kan man lese at retten fant ingen omstendigheter som gjorde at man skulle fravike et slikt prinsipp, og ga mannen 14 dagers ubetinget fengsel.

Mannen mister også retten til å føre en båtførebevispliktig fritidsbåt de neste to årene, som også betyr at han må ta båtførerprøven på nytt for å kunne kjøre båt etter dette tidspunktet. Den dømte ble også dømt til å betale saksomkostninger på to tusen kroner.

Artikkeltags