I år er fotograf Rune Nylund Larsen invitert til Trebåtfestivalen med egen stand ved turistkontoret. Mandag ettermiddag ser han fram til intense dager med forberedelser.

– I dag jobber jeg til sent på kveld med å printe alt ferdig. I morgen lager jeg rammene, og på onsdag setter jeg opp panelplater og rigger til standen min, forteller Larsen.

Han ønsker å benytte plassen han er blitt utdelt til det fulle.

– Det blir en frodig utstilling, med betraktelig mindre luft enn man vanligvis bruker i et galleri, sier Larsen.

Maritim misjon

Det blir en ren maritim utstilling med detaljer og stilbilder. Noen fotografier er av bortgjemte museumsgjenstander som på en eller annen måte har “snakket” til fotografen, mens andre er av fullriggere som Christian Radich.

– I fem-seks år har det maritime i stor grad vært mitt uttrykk. Det å formidle norsk kystkultur har nærmest blitt en misjon for meg, forteller Larsen.

I flere år har han fulgt Christian Radich og andre skuter både i inn- og utland. Han er overrasket over hvor lite kjennskap nordmenn har til sin egen kystkultur i forhold til i andre land.

– Vi er kanskje ikke klar over hvilken nasjonal skatt en skute som Christian Radich er. Det virker faktisk som om den er mer kjent i Frankrike enn i Norge, og det er synd. Vi mener kanskje at vi opprinnelig er et bondefolk, men i virkeligheten er vi et sjøfolk, sier Larsen.

Spektakulært også i Norge

Han forteller at maritime bilder nærmest er en egen sjanger i flere land, med Frankrike, Englad og Tyskland som eksempler. Slik er det ikke i Norge.

– Når man er på restauranter og andre steder i landet som ønsker å pynte opp med maritime bilder, er disse ofte fra utlandet. Jeg ønsker å vise at slike bilder kan være spektakulære selv om de er tatt i Norge, sier Larsen.

Utbrytergenerasjon

Selv har han kystkultur godt plantet i genene.

– Som vestfolding er jeg vokst opp i et miljø hvor alle har slektninger som har vært til sjøs på hvalfangs eller lignende. I min familie var jeg en del av den første generasjonen som brøt ut av denne tradisjonen. Jeg har imidlertid alltid hørt historier om havet og mine slektningers erfaringer til sjøs, forteller Larsen.

Bevisst egne muligheter

“Kystkulturmisjoneringen” hans begynte imidlertid ikke for fullt før etter et lengre opphold i Bangladesh.

– Jeg kom til et punkt etter dette hvor reklamebransjen ikke virket særlig interessant lenger. Når man er på et slikt ekstremt fattig sted blir man mer bevisst sine egne muligheter, og det var da jeg begynte å forske på hva som er blitt gjort av maritimt fotoarbeid i Norge, forteller Larsen.

Nå gleder han seg til å møte et stort og nytt publikum under Trebåtfestivalen.

– Det blir spennende å være på stand og snakke med folk. For meg blir det en ny opplevelse, avslutter han.