Bravo, ungdomsteateret!

Skryt: Innleggsforfatter Lars Grønvold har latt seg mektig imponere av ungdomsteateret og «Into the Woods».Foto: Arkiv

Skryt: Innleggsforfatter Lars Grønvold har latt seg mektig imponere av ungdomsteateret og «Into the Woods».Foto: Arkiv

Av

Lars Grønvold hyller de allerede scenevante ungdommene i "Into the woods".

DEL

MeningerJeg fikk gleden av å se Risør Ungdomsteaters oppsetning av «Into the Woods» i Risørhuset, og maken til hardtarbeidende gjeng som sto på scenen, skal man lete lenge etter! Handlingen i stykket er krevende, og stiller både skuespillere og publikum overfor store moralske dilemmaer: er det riktig å gjøre hva som helst for å oppnå våre mål? Hva med konsekvensen av våre handlinger, og hvem har ansvaret når ting går galt på en måte som ingen kunne forutse?

I stykket møter vi kjente skikkelser fra Grimms eventyrverden. Rødhette som skal ha med seg kaker og brød til bestemoren, men som spiser søtsakene selv, Askepott som ønsker å være på slottsball men som ikke synes prinsen er så hot, Jack den enfoldige som bor hjemme hos mor og som har en hvit ku som kjæledyr, og bakeren og bakerkona som ønsker seg barn. Oppi tårnet er Rapunzel med langt gyllent hår og smektende sang. Bakom lurer et par prinser med frynsete moral. Stemor og stesøstre vimser rundt uten tanke for noen andre enn seg selv. Og så er det den stygge og slemme heksa som setter i gang hele intrigen på grunn av hendelser i fortiden.

Når første akt er ferdig, er historien ganske greit avrundet, og man lurer på om det er på tide å dra hjem, men sånn er det ikke. Andre akt er mørk og vanskelig, karakterene begynner å angre sine valg og handlinger, og det går riktig galt for dem.

De unge skuespillerne fremstiller dette godt. Som tilskuer rives man av dramaet, og man er nokså sliten når stykket er over. Musikken er utfordrende og komplisert, fremført av ungdomsorkesteret på podiet, og de klarer brasene. Skuespillerne synger de fleste av sine replikker, en prestasjon i seg selv. Ikke alltid klarer man å holde tonen men man kjemper modig videre.

Hovedrollene spilles rutinert og overbevisende. Her er ungdomsteaterets veteraner som bærer stykket med innøvd profesjonalitet, og nykommere som imponerer med friskhet og spilleglede. Fugler, dyr og grådverger er med og lager helheten i scenebildet.

Legg til at årets kostymer og masker er fantastiske, kulisser og dekor finurlige, rekvisittene fargerike og mangfoldige, lyset profesjonelt gjennomført av ungdommene selv. Bak årets forestilling ligger en iherdig innsats over flere måneder av ungdommer og voksne. Men først og fremst må de berømmes de som er på scenen og fremfører et maraton av sang, spill og drama. Bravo!

Artikkeltags