Wolff kalstad har rukket å bli godt etablert i det hun selv beskriver som et åpent og inkluderende kunstmiljø i Risør. Da hun kom til byen for tre år siden, etter å ha blitt tildelt kommunens kunstnerstipend, var noe av det første hun begynte å jobbe med et fullskala piano i papir.

“You have changed”

Det siste året har Kalstad tilnærmet seg både andre materialer og teknikker, noe som har resultert i samarbeidsutstillingen “You have changed” som vises i Kunstparken.

– Som utgangspunkt for utstillingen valgte vi et konkret fenomen, fukt og tørrhet. Det som fascinerte oss ved fukt og tørrhet var materialer som hadde gjennomgått en prosess, en forandring, forklarer Kalstad.

“You have changed” er Serina Erfjord og Tone Wolff Kalstads første samarbeidsprosjekt. Til utstillingen har de samlet rester fra deres egen kunstproduksjon, de har tatt i bruk ufullførte arbeider, teknikkutprøvinger og rester av materialer.

Humor

–De fleste arbeidene i utstillingen har et element av humor, selv om dette ikke har vært utgangspunktet. Når vi tenker tilbake på det, kan det virke som et arbeid har blitt godkjent som ferdig i det vi har kunnet le av det, sier Kalstad.

Både Kalstad og samarbeidspartneren Serina Erfjord, ser på samarbeidsutstillingen som et kunstnerskap separat fra deres egne. For Kalstad har det gitt en mulighet til å utforske objektet i dette prosjektet, uten å komme i konflikt med problemstillingene i eget kunstnerskap.

Jeg i Risør, Risør i verden

Stipendiat Käthe Øien viser også sine arbeider i utstillingen. Øiens arbeidstittel har vært “jeg i Risør, Risør i verden” hvor hun holder ett skrått blikk på sin egen situasjon som Risør kommunes kulturstipendiat i året 2009–2010. Øien har også satt fokus på 3 store naturkatastrofer som inntraff i denne perioden.

Øiens arbeidsmetode er intuitiv, hun lar seg inspirere av musikk, drømmer og stemninger. Om arbeidsprosessen i forkant av denne utstillingen og dens tema sier hun:

Nye stipendiater

– Jeg kan inspireres av mye, men av og til kommer det bare bilder fram som jeg ikke helt har kontroll på. Jeg må bare male det som kommer for siden å finne en rød tråd i arbeidene. Utstillingen gir også publikum et møte Risørs nye stipendiater.

Iselin Lindstad Haug har fått et prosjektstipend på 30.000 kroner, er bildekunstner, utdannet fra European Film College i Danmark og Kunstakademiet i Oslo.

Haug jobber hovedsakelig med foto og video. I tillegg til egen kunstnerisk virksomhet, er hun initiativtaker og medredaktør for det nordiske kulturmagasinet “Spesial Nord”.

Foto og natur

Det er Erik Reitan som har fått Risør kommunes kunstnerstipend på 185.000 kroner. Han vil også vise sine arbeid i utstillingen.

– Jeg jobber med foto og natur. På mange måter er det vanskelig å si at det er landskap, jeg vil heller si at jeg er nysgjerrig på hvordan man møter fotografiet som en sanseopplevelse eller som et kroppslig fenomen og hvordan det fungerer visuelt, forklarer Reitan som er svært glad for stipendet.

– Jeg er veldig glad og fornøyd. Planen for året er å holde produksjonen oppe. Det fine med stipendet er at det ikke ligger noen føringer fra kommunens side, annet enn at man skal ha en separat utstilling. Akkurat det er mer et privilegium enn en plikt, og galleriet i Risør er vanvittig flott. Jeg gleder meg, sier Reitan.