Det var etter en utstilling på verdens største maritime festival i Brest i sommer, at Nylund Larsen fikk forespørsel via Kystverket om å stille ut sine bilder i et galleri i fyrstasjonen, Penmarch Eckmuhl i Frankrike.

Norge deltok som æresgjest for tredje gang på festivalen i Brest, og et av bidragene til festivalen var fyrutstillingen til Nylund Larsen.

17 fyr i Brest

– Jeg hadde plukket ut 17 av fyrbildene mine, noe som slettes ikke var lett, sier Nylund Larsen. Siden 2007 har han fotografert utallige fyr rundt i hele landet. I løpet av neste vår regner fotografen med at han vil ha bilder av samtlige 150 fyr som eksisterer i Norge.

–Det har vært litt av en reise, og en stor utfordring logistisk. Jeg har jobbet tett med Kystverket, men siden mange steder har vært avbemannet, har jeg også vært avhengig av hjelp fra privatpersoner for å komme meg til fyrene, forteller Nylund Larsen.

Riktig vær

På sin siste fyrfotografering sikret han seg bilder av fyr i Finnmark og Troms. Nå gjenstår bare noen få på Vest- og Nordvestlandet, før han har alle fyrene dokumentert.

– Denne typen fotografering er veldig væravhengig. Det har hendt flere ganger at jeg har lagt på lur i dagevis for å vente på det riktige været, sier fotografen som er kjent for å gi seg selv en utfordring.

–Det skal jo se bra ut, og da må man være litt kresen og ikke minst nøye.

Bøker og utstilling

Fyrbildene har så langt resultert i en bok, gitt ut i to utgaver, en permanent utstilling på Lindesnes fyr, og nå en utstilling med 60 bilder i Frankrike.

– De beste fyrfotografene er franske, og noen av de mest kjente fyrfotografiene i verden er tatt av franske fotografer. Så for meg som nordmann og fotograf, er det veldig stort å få lov til å stille ut der, sier Nylund Larsen. Utstillingsåpning 22. desember

Til tross for et langt større antall bilder til utstillingen i Penmarch Eckmuhl, var det også denne gangen vanskelig for Nylund Larsen å velge hvilke bilder som skulle ut i verden.

– Det er i mange tilfeller et hardt valg, og det er mange bilder jeg gjerne skulle hatt med som jeg må velge bort.

Bildene er nå sendt til galleriet, hvor de vil bli rammet inn og montert.

– Det er litt uvandt å bare sende fra seg bilder. Det blir veldig spennende å se hvordan rammer de har valgt og hvordan de blir montert.

Utstillingen åpner 22. desember, og Nylund Larsen vil selv være med på åpningen.

–Litt ukurant tidspunkt så nære jul, men det er en flott sjanse til å få vist frem bildene sine på et galleri som har rundt 60.000 besøkende i året.

Vurderer å gi ut ny bok

Det er et omfattende og altoppslukende arbeid som ligger bak Nylund Larsens fyrprosjekt. Når han i løpet av neste år har samlet alle fyrene, vurderer han å gi ut en ny bok på eget forlag.

– Det er gitt ut en fyrbok på 80-tallet engang. Denne var i sort hvitt, og kom i begrenset opplag og koster i dag over 2.000 kroner i antikvariat, forklarer fotografen.

– Det er absolutt mulig at det blir en bok når alt er på plass, da ser jeg for meg at det vil bli både tekst og bilder utvendig og innvendig av disse fantastiske byggene, sier Nylund Larsen.