Føler seg utestengt fra Kulturnatt: – Er ikke litt av poenget å favne hele byen? 

Elsa Holst Pedersen er frustrert over at Stranden og andre utesteder i Strandgata ikke er med på årets Kulturnatt.

Elsa Holst Pedersen er frustrert over at Stranden og andre utesteder i Strandgata ikke er med på årets Kulturnatt. Foto:

Stranden er frustrerte over at de ikke er med som arena for årets kulturnattprogram. Ikke en selvfølge å være med år etter år, sier kultursjefen.

DEL

Da årets kulturnattprogram ble offentliggjort var det flere aktører i Strandgata som fikk seg en overraskelse. Få av arrangementene er lagt til denne delen av byen, og det oppleves urettferdig, sier Elsa Holst Pedersen som driver Stranden:

– Vi syns dette er veldig rart. Vi stiller opp hele året, er opptatt av kultur og er på tilbudssiden året rundt. Vi har åpent også de dagene vi selger én kopp kaffe, fordi vi ønsker å være et sted folk kan være. Det gjelder selvfølgelig også på kulturnatta. Jeg vet at Terje Henriksen også reagerer på at ingen arrangementer er lagt til våre utesteder her ute, bortsett fra et på hotellet. Er ikke litt av poenget å favne hele byen? 

Usikre på åpningstider

Pedersen sier at under korrespondanse med arrangørene, kom det frem at de var usikre på om Stranden var åpent eller ikke:

– Det er syltynt og nedverdigende. Det krever ikke så mye research å finne ut når vi har åpent og ikke. Vi har åpent også de dagene vi selger én kopp kaffe, fordi vi ønsker å være et sted folk kan være. Det gjelder selvfølgelig også på kulturnatta. Vi har åpent fire dager i uka gjennom hele året, og har dessuten vært med på dette arrangementet i alle år, sier hun.

Ikke et krav å være med

Torolf Kroglund, kultursjef i Risør, stiller seg spørrende til Strandens innspill:

– Det er ingen selvfølge at alle arenaer i byen er med år etter år. Det er ikke et krav. Dette er noe som endres, og neste år er det kanskje bare stedene i Strandgata som er med, det vet vi jo ikke. Jeg mener dette arrangementet først og fremst er for kulturen, ikke for utestedene primært.

Tidligere har blant annet den såkalte Underholdningsvognas arrangementer vært lagt til Stranden. Denne gangen ønsket de å være et annet sted, forteller Kroglund:

– Og da får de lov til det. Vi har det programmet vi har, og har lagt det til de stedene vi mener egner seg best. I tillegg har vi et veldig begrenset budsjett, som ikke gir rom for flere arrangementer enn det vi har på programmet. Det betyr ikke at vi ikke mener at stedene i Strandgata egner seg, men akkurat i år ble det slik, det er egentlig helt tilfeldig, og ikke noen agenda fra vår side. Som sagt kan det se helt annerledes ut neste år.

Kroglund håper at dialogen med utestedene kan bli bedre i forkant av planleggingen:

– Det er viktig at utestedene selv også er litt proaktive i dette her. Spør oss, kom med forslag. Vi stiller oss selvfølgelig ikke på bakbeina, og ønsker ikke å utelukke noen, det er ikke vår hensikt. Dette er tilfeldigheter, avslutter han.

Artikkeltags