– Det er alltid veldig mange folk innom meg, og alle som kommer blir selvsagt budt på kake og kaffe, sier Hegstad og inviterer oss inn i atelieret sitt. Sammen med ektemannen Thore Andresen har hun bodd tre år ved siden av Gjerstad sparebank, med leilighet over arbeidsrommet i første etasje.

Fra gaten kan man skimte Hegstads fargesprakende oljemalerier og et monter med håndlagede porselensdukker – en hobby hun hadde før hun begynte å male.

Malekurs

– Jeg ble helt storøyd da jeg kom inn her i fjor sommer, og fikk se alle de flott maleriene, forteller elev Berit Nylend som er innom for å få dagens undervisning.

– Jeg pleier å ha mellom tre og fem elever her hver sommer, det er gjerne tilreisende som har hørt om meg via bekjente. Vi har også pleid å ha kurs for barn fra fem år og oppover der vi baker boller, tegner og forteller eventyr, men det gikk ikke i år. Det har vært mye arbeid med å få ferdig maleriene til Tromsø-utstillingen, forteller Hegstad, som tidligere i vår solgte rent bord på Gran Canaria der hun bor på vinterhalvåret.

– Det er den flotteste utstillingen jeg har hatt hittil, med 600 mennesker på åpningsdagen, forteller hun stolt.

Prøvde å flytte

Hegstad er utdannet ved Tverrfaglig kunstinstitutt i Oslo, og kommer opprinnelig fra Vestlandet.

Dialekten har forsvunnet på veien, men til gjengjeld har hun tilegnet seg flere språk, deriblant både italiensk og spansk.

Tilfeldighetene ville at det var det gode språkøret hennes som bidro til å føre henne til Risør.

– Jeg gikk på et kurs hos Cettina Spano og Truls Dahl, og siden jeg snakket spansk tok de meg under vingene sine, forteller Hegstad.

Sommeren for ti år siden pendlet hun fra Oslo til Risør hver helg for å delta på malekurs. Siden ble det utstillinger i Gjerstad og på Solsiden sammen med Ruth Ervik. Det var kunstnervenninnen som foreslo at Hegstad skulle selge leiligheten i Oslo og flytte nedover.

– Dette er det tredje huset i Risør som vi har kjøpt og pusset opp. Det begynte i den gamle presteboligen, og så videre til over til et annet hus i Krags gate. Vi flyttet faktisk fra byen, men etter fem måneder i Arguineguin og tre måneder i Moss kom vi over det huset vi har nå. Så da hadde vi de samme flyttefolkene som hjalp oss tilbake etter åtte måneder, ler hun, før hun blir alvorlig.

– Jeg har egentlig ikke hatt noen bindinger til noe sted, før jeg kom til Risør.

Lukket kunstnermiljø

Selv om hun har en stor produksjon og er et kjent fjes fra både realityserien Livet på Larkollen og Sydenliv, har den fargerike damen holdt en relativt lav profil i det som nå er hjembyen hennes. Hun satser heller på å dra ut, og gjerne nordover, for å holde utstillinger.

– Jeg synes det er synd at det ikke er mer samarbeid mellom kunstnerne i Risør, jeg opplever miljøet som lukket, forteller hun.

– Men jeg klarer meg godt på egenhånd. I fjor hadde jeg utstilling med Bjørn Sørvang Hansen, som blant annet har laget skulpturer i Dyreparken. Da tenkte jeg at hvis jeg kan samle 100 stykker på en åpning, er det unødvendig å promotere meg mer her i byen, sier Hegstad, som ellers er strålende fornøyd med hvordan hun er blitt tatt imot.

– Jeg har vært utrolig heldig og fått en stor omgangskrets med Risør-damer. Vi er seks jenter som gjerne maler og reiser sammen, og vi har det veldig gøy sammen. Det er liksom poenget i min alder, at man skal ha det hyggelig, ler Hegstad.