Nå kan høytiden senke seg

DEL

LederNår dette leses så er det enten seint på kvelden lille julaften, eller julaften morgen. Alt ettersom du leser e-avisa eller foretrekker papirutgaven. Uansett hva du foretrekker så vil disse ordene leses midt i innspurten av forberedelsene til julaften. Roen har kanskje endelig senket seg etter noen hektiske dager på jobb. Slektninger har kommet fra fjern og nær, og du er klar for å feire selveste julekvelden. En dag hvor familien samles til god mat, hyggelig samvær og sannsynligvis et besøk av julenissen.

Hos oss har de to eldste på 10 og 13 for lengst forstått opplegget med julenissen, mens yngstejenta på åtte ennå er litt i tvil. Hun mener hun har sett en sammenheng, men vil nok ikke gi helt slipp på nissen. Selv om hun nok aner hva som foregår, så er det nokså spennende med mannen i rødt likevel.

Etter man blir foreldre så foregår stort sett alt knyttet til jula på barnas premisser – og det er helt topp. Å se forventningene til ungene gjennom perioden med juleforberedelser, til det kulminerer med pakkeutdelingen på julaften får i alle fall meg til å huske julefeiringene i barndommen. Noe av det som står klarest for meg er ventingen på oppvasken. Det var alltid masse oppvask, og det føltes som det tok ekstremt lang tid. Men til slutt fikk vi utålmodige unger presangene som vi hadde ventet så på.

Selv om jula for de fleste er ensbetydende med tid med familien, så er det ikke alle som har det like greit i julehøytiden. Noen har kanskje ikke en familie å feire med, mens andre kan ha kommet på kant med familien. Da er det prisverdig at både frivillige organisasjoner steller til jul for dem som ønsker det, og private åpner hjemmene sine for folk som er alene i jula. Slike initiativ må bety enormt mye hvis man er i en vanskelig situasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags