Gå til sidens hovedinnhold

Festival-flaggskipet

Artikkelen er over 15 år gammel

Alle har en mening om trebåtfestivalen, Risørs mangeårige flaggskip i festivalsammenheng. Men tidens tann tærer. Det gjelder også trebåtfestivalen. Festivalene de siste årene har med all tydelighet vist tendenser til svikt i både spanter og knær, rigg og seil, for å uttrykke det slik.

Den stolte festivalskuta som skulle samle trebåtnæringa og bruke Risørs fantastiske indre havn som ramme, er kanskje ikke i direkte havsnød riktig enda. Men noe bør gjøres for å unngå totalhavari.

Om bord har skuta det siste året hatt en skipper som, innrømmer han selv, kanskje ikke har så mye trebåtfaglig kompetanse. Men han har i alle fall lyst til å opprettholde festivalen.

I flere år har imidlertid festivalfokuset vært vridd i retning av å fremheve artistene som skal opptre. Dette har skjedd til en viss grad på bekostning av fartøyene som skal besøke festivalen, samt deres mannskap og eiere.

Utvilsomt en satsning som har gitt penger i kassa, men vi tror tiden nå er kommet for å endre kurs. Ikke minst fordi kysten bugner av artister som vil ut og tjene feriepenger. Et ”postgirobygg” betyr med andre ord ikke at folk vil oppsøke festivalen bare av den grunn.

Og apropos grunn: Vi tror trebåtfestivalen i ferd med å seile seg selv på grunn nettopp fordi artistene fremheves, og fordi trebåtene og menneskene rundt dem ikke lenger er det viktigste.

Behovet for ny kurs, og kanskje et nytt, i alle fall et utvidet mannskap på festivalflaggskipet, er derfor til stede.

Hvilken kurs besetningen bør stikke ut, kan selvsagt diskuteres. I første omgang tror vi imidlertid man bør ta sikte på gjenskape noe av det som var festivalens basis. Nemlig en satsing på trebåtnæringa, på båtliv og kultur knyttet til sjø og hav. La gå med at festivalen da ikke lenger kan skilte med så mange besøkende. Til gjengjeld vil den overleve i det lange løp. Vi vet alle at det nettopp er satsingen på det genuine som på lang sikt gir resultater.

Og Risør Trebåtfestival har vært en genuin festival. Det må alle også kunne være enige om.

Nøysomheten

I flere år har den ligget der, heitoppen Nøysomheten. Mange trodde dette skulle bli et særdeles attraktivt sted å etablere bolig. Kort vei til torvet og utsikt var fordeler som ble fremhevet.

Men boligkjøpernes ønsker og behov er ikke lette å forutsi. Da området, etter mange endringer, endelig kunne friste med 23 nye tomter lot kjøperne vente på seg.

Nå lysner det imidlertid. Åtte av de 23 tomtene er solgt, og interessen er økende. Det lover godt. Både for dem som har satset store summer på grunnarbeidet og for kommunen. Det fortelles nemlig om tomtekjøpere som kommer fra andre kommuner. Alle monner drar!