Gå til sidens hovedinnhold

Leksefri skole i Risør?

Reidar Johannesen har sendt inn følgende innlegg i debatten rundt leksefri skole, som bystyret ikke ønsket skulle utredes i Risør.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag tenker jeg blant annet på min ungdoms lesning, og da tenker jeg på den da banebrytende boka til dikteren Alexander Kielland, boka «Gift», der den vesle skolesliteren Marius, i slutten av boka, endelig husket noe av latinen, og sier «Mensa rotunda ...» (fritt etter hukommelsen), og så skrev Kielland, «og så døde han».

Tilbake til dagens virkelighet: Et knapt flertall i Risørs bystyre har vendt tommelen ned for i det hele tatt å starte utredning av spørsmålet om «leksefri skole».

Jeg spør meg da: Hva har de ærede bystyremedlemmer selv av erfaring, eventuelt egne barns erfaringer, når det gjelder leksearbeid? Kan det tenkes at det betyr mye for læring, og framtidig yrkeskarriere, om foresatte/ foreldre bistår barna sine med leksearbeid, og kan det tenkes at kulturell og økonomisk ulikhet «i heimen» bidrar til det vi kaller reproduksjon av ulikhet?

Hva med de hjemmene, der de voksne selv ikke har gode erfaringer, fra egen skolegang, og /eller, av ulike grunner, ikke kan bistå barna med leksehjelp? For vi vil jo så gjerne, eller vil vi, at flest mulig skal få gode liv, og gjerne oppnå enda mer, enn det vi selv oppnådde?

Min påstand er at nettopp slik ulikhet er sterkt gjeldende, men at leksefri skole kan være et viktig skritt i retning av mer likhet, og flere muligheter.

Kommentarer til denne saken