Sorgen sprer seg i store sirkler ved nyheten om Lill Jorunn Larsens bortgang. Fra nærmeste familie og en stor og nær vennekrets til Risørs politiske miljø, menighetsråd, motettkor og ikke minst alle venner av Risør kammermusikkfest. Vi ble alle så glade i og imponerte av Lill Jorunn som den vennlige, imøtekommende og hardtarbeidende, men også som den prinsippfaste og sterkt etisk reflekterende som tålte å stå alene eller rekke opp en hånd når vi andre nølte.


Vidsyn og åpenhet

Som lokalpolitiker satt Lill Jorunn nå som folkevalgt i kommunestyre og formannskap. Hun representerte Kristelig Folkeparti med overbevisning og trofasthet, men med stort vidsyn og åpenhet. Hun ville menneskene i byen og kommunen det beste. Spesielt de som vi måtte passe ekstra på. Lill Jorunn talte saken til de eldre med krav på omsorg og trygghet og ikke minst elever på skolene som slet med på finne seg til rette i et tradisjonelt undervisningsopplegg. Hun engasjerte seg med konkrete erfaringer fra et langt yrkesliv som engasjert lærer og spesiallærer og gikk aldri av veien for å tilnærme seg «nyere forsking» med kritisk respekt.

Lill Jorunn var også kulturpolitiker og ledet i forrige periode det politisk oppnevnte kulturutvalget. Hun fikk det faktisk også opprettet etter at det en stund hadde falt utenfor den foreslåtte utvalgsstrukturen. «En kulturkommune skal ha et kulturutvalg», sa Lill Jorunn. Så ble det slik. Hun kjente kulturens verdi og potensial for glede, utvikling og dannelse. Hun hadde vært med, først som støttespiller til mannen Bernt Lauritz og etter hvert sterkere og sterkere i egen person, å bygge opp og vedlikeholde Risørs viktigste og mest kjente kulturinstitusjon – Risør kammermusikkfest.

Fra 1991 har Lill Jorunn levd med kammermusikkfesten. I de siste årene har hun vært fullt engasjert med mye viktig grunnarbeid, fra å finne passende bosted til alle musikerne til å ønske velkommen og finne rette plasser for publikum i benkeradene i Risør kirke. Den ytterst profesjonaliserte og internasjonaliserte festivalen har hatt sin høyt kvalifiserte musikalske og administrative ledelse og et solid styre. Men alle har likevel innimellom tenk tanken «Hva vil Lill Jorunn mene om dette?». Ikke det at hun nødvendigvis gikk rundt og mente så mye, men respekten var der hele tiden. Kammermusikken, Bernt Lauritz og Lill Jorunns oppvekst i den musikalske Bredal-familien forteller Lill Jorunn om i det fine intervjuet med Kjell Pihlstrøm i Søndeled og Risør Historielags intervjuserie i anledning byjubileet.


Etterlot seg viktige spor

Lill Jorunn Bredal Larsen har sittet i menighetsrådet i Risør en årrekke. I 1985 ble hun valgt inn som varamedlem og fra 1990 har hun sittet i rådet som fast medlem, hvorav en rekke år som leder. Før det hadde Lill Jorunn i flere år ansvar for koret hun ledet og dirigerte. Siden da har hun vært aktiv i Risør menighetskor, som senere fikk navnet Motettkoret.

Hun har hatt et drivende engasjement i menighetskoret i om lag 50 år. Lill Jorunn ble oppnevnt som kommunens representant i Kirkelig fellesråd, og hun har her vært en viktig stemme og synliggjort kirkens arbeid og behov i det politiske miljø. Hun var med å binde kirke og lokalsamfunn sammen.

Vi sitter med sorgen og savnet, men også de mange gode minnene etter Lill Jorunn Bredal Larsen. Hun etterlatte seg viktige spor, toner og stolthet i fortellingen om Risør. Våre tanker går først og fremst til barna Frode og Kristine og barnebarna, men også en nær og trofast vennekrets.