En stor dag for en liten by

TRE STERKE SYMBOLER PÅ KULTURKOMMUNEN: Fiolinistene Sara, Sofia og Line fra Kulturskolen representerte Risør på Stortinget under kåringen av Norges Kulturkommune 2015. De er tre av mange gode og menneskelige eksempler på den sterke kultursatsningen i Risør. Men hva nå?

TRE STERKE SYMBOLER PÅ KULTURKOMMUNEN: Fiolinistene Sara, Sofia og Line fra Kulturskolen representerte Risør på Stortinget under kåringen av Norges Kulturkommune 2015. De er tre av mange gode og menneskelige eksempler på den sterke kultursatsningen i Risør. Men hva nå? Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

La oss bruke et øyeblikk på å nyte seiersrusen. Men helst ikke mer.

DEL

RISØR BLE NORGES KULTURKOMMUNE 2015Når Risør stikker av med hedersbetegnelsen «Norges Kulturkommune 2015» er det mange som kan unne seg et øyeblikk med ellers uhørt banking på brystet. Ordføreren trekker med rette fram kultursjef Jorunn Bøe, som har vært ansatt i stillingen siden 1. januar 2000. Bøe har vært en svært tydelig kultursjef på en rekke områder. Utmerkelsen blir på mange måter kronen på verket i hennes kultursjefkarriere.

Syk bestemor kontra flygel

Men uten satsningsvillige folkevalgte blir handlingsrommet for kultureneheten i kommunen dårlig. Når bygningsmassen forfaller, en trenger flere kroner til eldreomsorg eller oppgradering av kloakksystemet, er det naturlig at kultursatsningen er det første som ryker. Primæroppgaver må gå foran alt! Det blir vanskelig argumentere for å kjøpe flygel, når noen legger sin syke bestemor som forhandlingsvaluta på bordet.

Så hvordan har Risør klart dette likevel?

En viktig nøkkel til suksess

Sammenliknet med en rekke andre kommuner har Risør hatt en kvalitetsmessig god økonomistyring gjennom en årrekke. I avtroppende rådmann Odd Eldrups regime har kontrollen over midlene vært god. Det skaper forutsigbarhet, og det gir handlingsrom.

At vi i tillegg har politikere, særlig i kulturkomitéen, som personlig brenner for kulturen og kulturens sentrale rolle i lokalsamfunnet, blir også sterkt utslagsgivende.

Inn: Risør By A/S?

Juryen vektlegger kommunenes langvarige satsning på kultur siden 80-tallet i sin begrunnelse. Det betyr at mange som ikke er på trykk i torsdagens AAB for eksempel også fortjener ros. Bruk et øyeblikk til å nyte seiersrusen.

Men helst ikke mer. For utmerkelser er ferskvare, og et godt rykte forplikter. Det jeg gjerne vil vite er: Hvordan kan vi bruke dette i markedsføringen av byen? Det må vel være en fin oppgave for Risør By A/S å ta tak i?

I avtroppende rådmann Odd Eldrups regime har kontrollen over midlene vært god. Det skaper forutsigbarhet, og det gir handlingsrom.

Artikkeltags