Skomakerstuen med ny roman: – Risør blir nesten som en egen karakter i romanen hennes

Linda Holdø Skomakerstuen er klar med romane nummer to i mai.

Linda Holdø Skomakerstuen er klar med romane nummer to i mai. Foto:

I begynnelsen av mai lanserer risørforfatteren Linda Skomakerstuen sin nye roman. Den var det vanskeligere å skrive, innrømmer hun.

DEL

Hun skulle ikke blir forfatter, men en dag hun ryddet i garasjen, dukket det en fortelling opp i hodet. Fra da gikk det bare oppover, og i 2017 debuterte hun med romanen "Uten vesentlige feil eller mangler", utgitt på Gyldendal forlag. I mai er hun aktuell med roman nummer to, som har fått tittelen "Uten inkommende ordre". Å utgi en bok ble imidlertid annerledes enn hun så for seg:

– Jeg tenkte etter at jeg hadde skrevet debutromanen min at nå er jeg ferdig, og den kommer sikkert ikke mange til å lese. Men det var masse som skjedde i etterkant. Jeg har reist på litteraturfestivaler og biblioteker, fått en haug med anmeldelser og intervjuer. Det har selvfølgelig vært kjempegøy.

Desto vanskeligere er det imidlertid å skrive bok nummer to, forteller Skomakerstuen:

– Det blir jo endel forventninger. I tillegg er det ikke så lett å plassere bøkene mine i det litterære landskapet. Er det feelgoodkrim, småbykrim, eller noe helt annet? Jeg har ikke svaret, men kanskje er det noe helt for seg selv. For meg er ikke disse "merkelappene" viktig.

Risør som kulisse

At det er spenning knyttet til å lese Skomakerstuens romaner, hersker det imidlertid ingen tvil om. Med utgangspunkt i Risør, skriver hun fengende fortellinger som mange lesere har trykket til sitt bryst. Også i den nye romanen er handlingen lagt til Risør. Denne gangen handler det om en kvinne, Vilma, som inngår et veddemål hun senere kommer til å angre på:

– Hun drikker litt på fest med jobben en kveld. Utpå natta inngår hun et veddemål. I tillegg handler det om en uadressert konvolutt med et smykke, som en dag dukker opp i postkassa hennes. Halssmykket tilhører morens tvillingsøster, som forlot byen for femti år siden, etter en familiefeide.

At Risør skulle bli settingen for Skomakerstuens romaner, var egentlig ikke planen:

– Jeg skrev i utgangspunktet fra et fiktivt sted. Men en forfatterkollega sa jeg burde legge det til Risør. Da jeg prøvde det, ble det lettere å skrive. Jeg tenkte Risør var et ganske vanlig sted, men det er jo ikke det. For de fleste er en liten sørlandsby ganske eksotisk, med trange smug og flere vintermørke hus.

Forfatter på fulltid

Hun skriver mens barna er på skolen, og har et ønske om å være forfatter på fulltid:

– Jeg har en ganske planlagt arbeidsmetode, og tenker mye på hvordan jeg skal sekrive ting. Minstemann hjemme sier at jeg burde få meg en ordentlig jobb, jeg skriver jo bare bøker, som det ikke engang er bilder i, ler hun.

Mye tyder imidlertid på at både lesere og redaktør Trude Rønnestad hos Gyldendal er uenige i at hun skal gjøre så mye annet enn å skrive bøker. Hun skriver med en helt særegen plass på det litterære kartet, sier Rønnestad:

– Linda Skomakerstuen er en sjelden fugl i den norske bokheimen. Hun skriver sjarmerende og intelligente bøker, hun er morsom, og hun kan lage en skikkelig engasjerende kjærlighetshistorie. Og så er det så fint å se hvordan hun bruker Risør, byen blir nesten som en egen karakter i romanene hennes.

Artikkeltags