Amatørenes sjanse

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Fredag 23. juli starter FyrJam på Stangholmen, og festsjef Kurt Inge Dale håper mange folk finner veien ut i havgapet.

DEL

– FyrJam er en sommerfest for absolutt alle folk som er i Risør til helgen, forklarer Kurt Inge Dale.

Den store muligheten

Men først og fremst handler FyrJam om å gi glade musikkamatører en scene å stå på. Noen av musikerne har spilt i flere tiår, ja kanskje et langt liv, andre er helt nye i gamet. På Stangholmen kan barnefamilier, ungdom og godt voksne ha det kjekt sammen i musikkens tegn. Her er ingen aldersgrense.

– På FyrJam er publikum og musikere like viktige, sier Kurt Inge Dale. Han kaller FyrJam en venners venners fest, og håper store og små vil hygge seg på svabergene ute på Stangholmen fredag 23. og lørdag 24. juli.

En fest som vokste

Det hele startet for ti år siden da tre kompiser ville feire 30-årsdagen sin sammen. De var seksten venner som rigget opp et lite sanganlegg på Kvernsmyr. De spilte det de orket på bass, trommer og gitar, og sang så godt de kunne. Det ga mersmak. Året etter la de festen til Trondal og da fikk festen navnet Sklia. Så ble festen videreført noen år på den nå nedlagte Sundet camping.

Ut mot havet

– Da jeg hørte at Leif Ove Andsnes og Kammermusikkfesten fikk bygge friluftsscene på Stangholmen sa jeg; Jeg flytter festen min dit! forteller Kurt Inge Dale. Slik kom festen til Stangholmen fyr, og FyrJam var født. Festen feires i år for tiende gang, og det er tredje året på Stangholmen.

– De finnes ikke maken til scene, hvor eller finner du en scene med bading, soling og grilling? spør Dale.

Akustisk fredag

Det er Risør ungdomsteater og Ola Sigmundstad som åpner FyrJam fredag, der programmet resten av kvelden er akustisk. De første artistene som slipper til er veldig unge.

– Det blir blant annet en time og et kvarter med kammermusikk. Det er det nok ikke mange venners venners fester som tør, mener Dale, som eller byr på en innholdsrik fredag. Det blir alt fra viser til trekkspill via kor, kammermusikk og indiepop.

Åpen scene

Lørdag klokka 15 åpner FyrJam med åpen scene, da kan hvem som helst få gå opp og spille.

– Man vet aldri hva som kan skje da, smiler Kurt Inge lurt. Fra 16.30 til 19 slipper en rekke ungdomsband til. Her er det fullbooket, men skulle du ha en ung artist i magen, vil Dale gjerne ha beskjed om du vil på scenen.

– Da lager jeg plass, forsikrer han. Lørdag blir også Jam Jackpotten delt ut, det er 8500 kroner til en person eller band som må brukes på noe musikkrelatert. Hvem som stikker av med denne blir klart lørdag.

Plass til mange

Lørdag under fjorårets FyrJam kom det over 1000 mennesker til Stangholmen, og Kurt Inge Dale håper på tilsvarende besøk i år. Og han håper på knallvær. Ifølge Dale mottar han 0 kroner i offentlig støtte, og festen i år er fullt og helt et produkt av fjorårets overskudd, samt en del svette og dugnadstimer. Selv med konserter på rekke og rad nekter han å ta ordet festival i sin munn. FyrJam er en stor og morsom fest – for alle. Festsjefen ønsker ikke å gjøre det store arrangementet mer formelt.

Trenger vakter

– Jeg kunne trenge noen flere voksne vakter, særlig lørdag. I så fall er det bare å ta kontakt, sier Kurt Inge Dale, som frister alle sine festivalmedhjelpere med gratis pølser, og VIP-pass den dagen de ikke jobber. – Jeg synes det er viktig å skape en positiv opplevelse for publikum og musikere. Har jeg gjort det for ett menneske, har jeg oppnådd det jeg vil, sier Dale. Han håper å kunne spre mye musikkglede til helgen, og håper folk ikke nøler med å komme seg ut på Stangholmen i helgen. – Nesten alle som har vært her ute kaller dette sommerens høydepunkt.

Du kan lese mer om FyrJam på www.fyrjam.no. De har også egen side på Facebook (FyrJam)

Artikkeltags