Ånon Kittelsen i fokus på seminar

Artikkelen er over 18 år gammel

250 trebåter rakk han å få sjøsatt fra båtbyggeriet sitt på Lekerøya, Ånon Kittelsen. I 1982 var det imidlertid slutt. Da ble dørene lukket på båtbyggeriet hvis nybygg ikke bare hadde vakt begeistring i hjemlige farvann. Ånons flotte fartøyer ble i stor grad også eksportert til kvalitetskrevende kunder i England og USA. Derfor er båtbyggeriet og båtbyggeren i fokus når startskuddet går i morgen for et stort eksport- seminar beregnet på trebåtbyggere.

DEL
Blant foredragsholderne finner vi Kittelsen-kunder som båtkonstruktør Jan Hermann Linge og Seilas-redaktør Henrich Nissen-Lie.

Mange av Ånon Kittelsens fartøyer seiler fortsatt rundt i amerikanske farvann. I siste nummer av Wooden Boat leser vi at et 48 fots fartøy, bygget hos Kittelsen i 1966, er til salgs.

Fartøyet med flott akterspeil og en nydelig clipperbaug, bygget i iroko på iroko, er det nok mange som vil huske. Et annet flott fartøy var den nydelige 15-meteren Ånon bygde for skipsreder Bj. Ruud-Pedersen i Oslo. Det var i 1949.

Oppbakking

Det er Risør Trebåtfestival, med solid oppbakking fra Oppdrift, som inviterer til samlingen i Buene på Solsiden. Blant temaene søkelyset rettes mot er også ”Grimstadjolleprosjektet”.

Som kjent skal det bygges Grimstadjoller for eksport til USA og Risør Trebåtbyggeri er sentral i byggingen av disse fartøyene. Blir det prosjektet vellykket kan Ole Jacob Broch, Espen Sommerfeldt og Bjørn Vatne belage seg på ”masseproduksjon” av seiljolla. Seminaret har derfor deltakelse både fra de USA-bosatte initiativtakerne samt flere andre som er knytta til dette spesielle prosjektet.

Norwegian Wood

Samarbeidet trebåtbyggere imellom har, i historisk perspektiv, kasta forholdsvis lite av seg. Men nå er dette på nytt blitt aktuelt og derfor skal det på seminaret også drøftes om det er mulig å komme fra stadiet ord til samhandling.

Kan eksempelvis trebåtbyggerne markedsføre seg i utlandet under begrepet ”Norwegian Wood”?

Som nevnt, den avdøde båtbyggeren Ånon Kittelsen, også kalt båtbyggernes ”grand old man”, vil bli gjenstand for mye oppmerksomhet. Det ble eksportert over 60 båter til utlandet fera båtbyggeriet hans på Lekerøya og dette, sammen med den høye standarden hans fartøyer var kjent for, gjør at han er en naturlig person å ta utgangspunktet i når eksport påny blir tema for trebåtbyggerne.

Båtbyggere og lysbilder

Til seminaret er det for øvrig invitert en rekke av dem som i årenes løp har arbeidet i båtbua hos Ånon og deres minner, sammen med lysbilder fra disse årene, vil ventelig vekke stor interesse.
Vi kan tilføye at det til denne spesielle mønstringen av trebåtinteresserte personer også er satset på kultur.

Gallionsfigurene deltar, det samme gjør Mulen Portland som stiller med et lag som det nok kommer til å swinge kraftig av. I parentes bemerket; denne gruppa skal snart slippe en ny CD på det Risør-baserte plateselskapet Sico Records. Med andre ord; det er duket for en skikkelig trebåtmarkering i Risør førstkommende fredag.

Og fortsatt er det snaue seks måneder igjen til selve festivalen går av stabelen.

Artikkeltags