– AP er ikke lenger Gerhardsens parti!

Artikkelen er over 17 år gammel

Han kommer kjørende i egen bil til valglokalet, 96 år gamle Sigurd Marcussen. En markant skikkelse i Risør, og som helt siden han stemte første gang i 1928 har gitt sin stemme til AP.

DEL
– Det er ikke lenger Gerhardsens parti jeg gir min stemme til, sier han.

Og med det mener han nok at tiden har skiftet siden ”partifaderen” regjerte i stor stil. Marcussen har klart merket seg at partiet har forandret seg mye på disse årene.

Nærmere Høyre

– AP har kommet nærmere Høyre samtidig med at Høyre har nærmet seg AP. Begge partiene har blitt mer statsbærende partier, kanskje ikke med samme tydelige profil som tidligere. Det var mer markante skiller i politikken tidligere, bl.a. gjorde det sitt utslag i forholdet mellom arbeidsgiver og arbeider. I dag har organisasjonene bidratt til å minske dette skillet, sier AP-veteranen, som sier at hvis han skulle ha gitt en stemme til et annet parti, så måtte det bli SV. Det er i følge Marcussen det partiet som kommer nærmest.

– Selv er jeg kristen og altså sosialist. Og det er i hvertfall ett parti jeg aldri har vurdert å gi min stemme, og det er KrF. Jeg synes det på en måte er galt å ha et parti som heter det, for alle kristne burde finne sin politiske tilknytning uavhengig av et slikt parti, sier Marcussen, som regnet med at han kom til å sitte oppe til det meste var avklart i natt.

Stortinget

Den sindige, politiske veteranen har selv sittet på Stortinget som varamann, bl.a. for Magnhild Hagelia fra Gjerstad, som ble Lagtingspresident i sin tid.

– Jeg fikk bl.a. være med på å avgjøre at valgene skulle gjennomføres hvert fjerde år i stedet for hvert tredje år, slik det var etter krigen. I hele mitt liv har jeg vært politisk engasjert, og jeg synes fortsatt det er spennende med politikk, sier han, som kom inn i bystyret i Risør i 1935. Etter krigen flytta han til Finnøya, som den gang lå i Søndeled kommune. Han kom inn i kommunestyret i september 1951, men i oktober fikk han jobben som hovedkasserer i Norsk Papirindustriarbeiderforening. Dermed ble det ikke noen politisk karriere i nabokommunen.

Artikkeltags