Ap-fremgangen blir bekreftet

Rolig og fattet stemning på Peterhead pub der Rødt og Arbeiderpartiet var samlet til valgvake

Rolig og fattet stemning på Peterhead pub der Rødt og Arbeiderpartiet var samlet til valgvake

Artikkelen er over 8 år gammel

Forhåndsstemmene viser 11,7 % fremgang for Arbeiderpartiet i Risør, Rødt har en fremgang på 1,5%. På Peterhead der de to partiene var samlet på valgvake var imildertid stemningen relativt rolig. -Jeg har hatt en veldig god følelse hele tiden. Det vi ser her er et resultat av alt det gode arbeidet som er lagt ned i form av en liste med gode kandidater, og en godt gjennomført valgkamp.

DEL

Det sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Per Kr. Lunden. Sammen med ev tjuetalls andre "røde" medlemmer og sympatisører satt han benket foran skjermen på Peterhead Pub, med et pizzastykke i den ene handen, mens han ivrig fulgte med på stemmeopptellingen landet rundt.

-Hva er din umiddelbare reaksjon på forhåndsstemmegivningen?

-Egentlig er jeg ikke overrasket. Som nevnt, jeg tror lista vår med alle de gode kandidatene er vår styrke. Alle har bidratt med sitt under valgkampen. Men det er viktig å være klar over at det resultatet vi ser nå bare er basert på forhåndsstemmene.

-Hva tenker du om samtalene i etterkant av valget dersom denne tendensen vi nå ser viser seg å holde stikk?

-Jeg tenker som jeg også har gitt uttrykk for tidligere, at jeg skal innlede samtaler med de øvrige partiene. Først vil jeg møte Kr.F, deretter Senterpartiet, forutsatt at de får en representant i bystyret, deretter Venstre og til sist Rødt. Målsettingen er å unngå blokkdannelser og invitere til et bredt politisk samarbeid.

-Det kan bli en del hete poteter på den politiske agendaen relativt raskt. Blant annet Holmenprosjektet. Hva tenker du om denne saken?

-Holmen er for så vidt avgjort, i alle fall reguleringsplanen. men blir det endringer i denne vil vi selvsagt ta en ny runde. For øvrig vil jeg si at det er delte meninger i Arbeiderpartiet om nettopp denne saken.

-Det handler ikke bare om flertall i bystyret og ordførervervet. det er også andre sentrale verv som skal fordeles?

-Ja, her må jeg nok ha god hjelp fra veteranene. Akkurat dette er nok blant de temaene jeg ikke har så god erfaring med. Det handler jo om å gi og ta, sier Per Lunden

I alt er det talt opp 620 forhåndsstemmer i Risør. Basert på disse har Arbeiderpartiet en oppslutning på 38,1%, noe som gier en fremgang på 11,7% og som øker antall representanter i bystyret fra åtte til 11, Rødt en fremgang på 1,5% og øker sin representasjon i bystyret fra fire til fem.

For Høyre tyder tallenes tale så langt at det blir en økning på 2,4%, mens antall representanter i bystyret holder seg på samme nivå som i dag, altså seks, mens Venstre og Kristelig Folkeparti begge mister en av sine representanter. Venstre har en tilbakegang på 3% og sitter da igjen med 3 representanter i bystyret og Kristelig Folkeparti går ned fra to til en representant. Forhåndsstemmene viser også at Fremskrittspartiet mister sine to representanter i og med at partiet går tilbake med 5,2%. Senterpartiet går tilbake 3,5% og mister sin ene representant. Verdipolitisk parti har imidlertid en fremgang på 1,8%, men det er ikke tilstrekkelig og partiet mister sin ene representant.

Artikkeltags