Gå til sidens hovedinnhold

Banebrytende fra Agder Biocom

Artikkelen er over 11 år gammel

Søndeledbedriften Agder Biocom har levert et banebrytende biobrenselanlegg til Gjennestad Gartnerskole i Vestfold.

Mandag ble det offisielt satt i gang av stassekretæren i olje- og energidepartementet.Bedriften har jobbet lenge med å teste ut anlegget, både på Søndeled og ute i den store verden. I New Zealand har Agder Biocom også hatt et testanlegg gående. Anlegget til gartnerskolen er det første bedriften leverer.

Gratulerte

– Jeg vil rose gartnerskolen for denne satsingen på biobrensel og gratulere såvel ansatte som elever med denne dagen, sa statssekretær Sigrid Hjørnegård i departementet bl.a. da hun, sammen med Bjørn Grunnsvoll i Agder Biocom, satte i gang anlegget ved skolen sist mandag. Det var stort presseoppbud under seremonien, og dermed ble det riktig god reklame for vår lokale industribedrift som står foran det som kan bli et stort industrieventyr. Agder Biocom er et selskap i Tratec Gruppen og holder til på Søndeledtunet. Testanlegget har de bygd opp utenfor sliperiet på stedet.

Godt fornøyd

– Vi er veldig godt fornøyd med at vi nå endelig har fått levert vårt første anlegg av denne typen. Nå er vi selvsagt spent på fortsettelsen, og over påske får vi besøk fra New Zealand, der vi har hatt et testanlegg gående. Vi mener nå å ha gode muligheter for å få til leveranser av anlegg dit ned, og det blir spennende å se hvordan anlegget ved gartnerskolen på Gjennestad vil fungere fremover. Det vil forhåpentlig gi oss en god referanse i vår videre satsing mot å levere slike forbrenningsanlegg, sier daglig leder i Agder Biocom. Frode Alfsen. Bedriften har i dag fire ansatte. Foruten Alfsen er det Jan Bjarne Wormli, Reidar Kristensen og Bjørn Grunnsvoll. De har solid erfaring fra tidligere Saxlund og Agdermaskin. Fra disse bedriftene er det levert over 700 biobrenselanlegg til hele verden.

Gammel idé

Idéen bak anlegget er gammel, og under krigen ble biler drevet frem med sotete knottgeneratorer. Dette prisnippet har Agder Biocom videreutviklet. Det betyr at bedriften på Søndeled kan levere den reneste bioenergien som myndighetene kjenner til. Ved å tilføre oksygen i en forgasser rett før forbrenningen, får man opp temperaturen til 2000 grader. Anlegget er forventet å konvertere 4 000 000 kWh fra gass til bioenergi. Det som nå skal varmes opp ved garnerskolen er 12 000 kvm veksthus, 3 000 kvm hagesenter og 9 000 kvm skolebygg. – Denne gassifiseringsteknologien gir mange fordeler. For det første blir det svært lave støvutslipp, og anlegget fjerner behovet for et renseanlegg. Et styresystem og en patentert brenner muliggjør regulering av effekten fra 0-100 prosent til kjel. Systemet takler effektregulering for sesong- eller døgnvariasjoner. En effektiv teknologi og kompakt størrelse gir lave investeringskostander for de som kjøper anlegget vårt. Og det er nok ikke minst en viktig faktor i disse tider, sier Alfsen videre.