Pengene går til Polen-tur våren 2009. Disse turene til konsentrasjonsleirene blir ikke lenger sponset av verken skoler eller andre. Men det er lov å gjøre en innsats for å få penger inn i reisekassen. Og det akter altså elevene på Sunde skole å gjøre. – Jeg har selv lest begge bøkene, og det er gripende fortellinger som alle som reiser på en slik tur burde ha lest på forhånd. Det er 35 elever ved Sunde skole som skal på tur våren 2009, og vi tror det er rette tidspunkt å selge bøker nå, rett før jul. Det burde være fine julegaver, sier Inger Haugland, som er lederen for Polen-komitéen. Hun har selv ei jente som skal være med på turen. Bøkene det er snakk om kan du ikke få kjøpt andre steder enn på Aktive Fredsforlag. Ei bok koster 198 kroner, kjøper du to er summen 300 kroner for begge bøkene.

Angitt

– Den ene boka er skrevet av Oddvar Schjølberg og heter “Angitt av mamma”. Maria Gabielsen og hennes seks søsken ble angitt av sin egen mor og sendt til konsentrasjonsleiren Theresien-stadt. Det er selvsagt en sterk historie som har vakt oppsikt og som har vært omtalt flere steder, sier Inger videre. Oddvar Schjølberg bor i Risør og har vært både journalist og nærradioredaktør. Dessuten har han vært ansatt i administrasjonen i Aktive Fredsreiser.

Flere leire

Den andre boka er forfattet av Robert Savosnck og har tittelen “Jeg ville ikke dø”. Savosnck ble sendt til konsentrasjonsleirene i Auschwitz, Warsawa, Dachau og Allach og det han skriver er oså sterke beretninger fra en trønders jøde og hva han opplevde under oppholdene i disse leirene.

10 bøker hver

– Meningen er at alle elevene skal få en pose med 10 bøker hver, altså fem av hver bok. Så skal de gå rundt hos folk, ringe på døra, og by frem bøkene. Jeg håper folk tar godt imot dem, og at de får solgt riktig mange bøker. Det vil gi et kjærkomment tilskudd til reisekassen vår. Hver elev må ut med 4000 kroner pluss lommepenger, så alt vi får inn på denne måten trenegr vi, sier Inger Haugland.