Brannstifter går løs i trehusbyen Risør

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Politiet er ikke i tvil om at en eller flere personer med vilje har startet flere branner i trehusbyen Risør natt til mandag. I det siste tilfellet redder trolig en tilfeldig forbipasserende Risør fra å bli rammet av en storbrann.

For flammene sto opp etter veggen på bygget med adresse Strandgaten 11 i Risør da Ibrahim Isik og ibrahim Tas kom kjørende til og startet slukkingen med sitt eget pulverapparat, og henter også et annet pulverapparat i området for å holde flammene nede.

- Han reddet i hvertfall bygget fra store skader. Om det hadde begynt å brenne ut av kontroll, er det vanskelig å si hva som hadde blitt konsekvensene, sier politistasjonssjef Odd Holum ved Risør politistasjon til Aust Agder Blad.

Vil ha kontakt med folk

Politiet går nå ut og ønsker kontakt med alle som oppholdt seg i Risør sentrum mellom midnatt og klokken 02 natt til mandag. Spesielt interessert er de i å få kontakt med en syklist som passerte forbi Strandgaten 11 rett før klokken 01.

- Denne personen kan sitte på viktig informasjon, da vedkommende kan ha møtte på en person som er knyttet opp mot brannen. Men, det er ikke så mange ute i Risør natt til en mandag, så vi ønsker kontakt med alle som beveget seg i sentrumsområdet og i området ved Tjenna i det aktuelle tidsrommet, sier Holum.

Politistasjonssjefen ser på dette som en meget stygg sak, som de ønsker å finne gjerningspersonen(e) bak så raskt som mulig.

- Vi er ikke i tvil om at det er snakk om en brannstifter. Det begynner ikke å brenne tre forskjellige steder i Risør samtidig. Vi har en vitneobservasjon og en del tekniske spor i saken, som vi nå er i gang med å etterforske, sier Odd Holum.

Brant i søppel

For i samme tidsrom som brannen i sentrum, var det også en brann og et branntilløp i området ved Tjenna i Risør. Den første brannen oppsto i Tjenngata rett før klokken 01, og brant i en søppelkasse som heldigvis sto opp mot fjell slik at brannen ikke spredde seg. Ikke langt unna var det også et forsøk på å tenne på sammenrasket søppel ved tannlegekontoret på Tjenna.

Da var det langt mer alvorlig med brannen i sentrum. For her tok flammene også fatt i husveggen, og det begynte å brenne inne i kledningen på huset. Brannvesenet fikk imidlertid revet opp den utvendige kledningen på stedet, og slukket brannen.

- Både personen som var først på stedet, og politipatruljen fikk begrenset flammene før brannvesenet kom fram, mens de sørget for å slå ned også flammene under kledningen, avslutter politistasjonssjef Odd Holum.

To store bybranner

Nettopp brann er den store skrekken for lokalsamfunnet i "Den hvite by ved Skagerrak". To ganger i historien er byen rammet av storbrann.

- Den første var i 1718 og den andre i 1861. Den siste brannen brant det opp 248 hus. Det sto 84 hus tilbake, hvorav 48 var brannskadet, sier vekter John Thomas Axelsen.

Han fatter ikke at noen med viten og vilje kan finne på å tenne opp en søppelkasse inntil en husvegg i en trehusby.

- Det er forferdelig å se at folk kan gjøre slik. Det er jo nesten så vi snart må gå brannvakt igjen. De har sand i huet når de gjør slikt, sier Axelsen.

Artikkeltags