Aktive Fredsreiser inviterte spesielt folk fra Risør og Sørlandet for øvrig til å ta del av 20 års-markeringen av Berlinmurens fall. En egen turbuss var satt opp fra Risør. Turdeltakerne fikk være med på en verdig, storslaget og følelsesladet feiring av at det 9. november var nøyaktig 20 år siden Berlinmuren falt og det politiske landskapet i Europa og verden ble totalt forandret over natta.

- En sterk opplevelse, sier Marianne Kveim fra Risør. Sammen med mannen Tjostolv hadde hun tatt bussturen for å være med de tusener av mennesker fra Tyskland og resten av verden som ville markere jubileet for murens fall.

Over 400 fredsreisere

Aktive Fredsreiser hadde samlet over 400 norske ungdommer og voksne, fordelt på sju turbusser, til mur-markeringen i Berlin. Aktive Fredsreiser hadde, sammen med ungdomsskoler over hele landet, også ansvar for dekorering av 10 av de symbolske murblokkene som veltet som dominobrikker mellom Potzdamer Platz og Brandenburger Tor, der hovedarrangementet var på kvelden 9. november.

Aktive Fredsreiser var valgt ut som en av de offisielle partnerne for Berlinmur-senteret i Bernauerstrasse, der hovedmarkeringen foregikk på formiddagen. Alle Aktive Fredsreisers turdeltakerne gikk i egne hvite jakker og var så positivt synlige i landskapet at de ble takket spesielt i minnetalen under gudstjenesten i Forsoningskapellet i Bernauerstrasse.

- En fantastisk og følelsesladet dag der Aktive Fredsreiser bidro sterkt til bredden i markeringen. Det store sangkoret vårt har blitt vist direkte på tysk fjernsyn, og nettopp ble vi intervjuet av kinesisk tv som ville vite hva vi gjorde i Berlin, forteller Uwe Arntzen. Utover dagen var har i jevnlig telefonkontakt mer mor Helga, som måtte tilbringe den store dagen på sykehus i Arendal.

- Aktive Fredsreiser har mer enn noen trukket ungdom med i den store markeringen. Dessverre hadde jeg ingen mulighet til å delta, sier Helga som nå er hjemme fra sykehuset for å få brudd av kravebein og seks ribbein til å gro raskest mulig.

Fred på alle språk

Aktive Fredsreiser hadde også fått tildelt en del av den gjenværende Berlinmuren som i løpet av en halv time skulle dekoreres. Det hele ble filmet og vist direkte via internett til hele verden.

Den store norske gruppen hadde valgt å male ordet ”fred” på 100 forskjellige språk høyt og lavt på muren. Aktive Fredsreiser stilte med sjablonger for alle freds-ordene og turdeltakerne tok fatt med spraybokser og gardintrapper.

- Hektisk, men veldig moro, sier Janet Arndt fra Risør. Hun reiste til Berlin sammen med barnebarnet Henriette Arndt Hoel og hennes venninne Ragnhild Egeland Torp. Henriette og Ragnhild går begge i tiendeklasse på Risør ungdomsskole og hadde tidligere i høst vært skolen på tur med Aktive Fredsreiser til Polen og Tyskland. Nå fikk de anledning til å bruke mer tid i Berlin og å sette sine spor på en rest av Berlinmuren.

Per Lunden

[email protected]