-Det er ikke feil å bygge moderne

Peter Butenschöns foredrag  vakte stor begeistring på Brygga.

Peter Butenschöns foredrag vakte stor begeistring på Brygga.

Artikkelen er over 9 år gammel

Den som hadde forventet en kjendisarkitekts grundige vurdering av Risørs nåtid og fremtid, gikk nok skuffet fra Brygga restaurant onsdag kveld. Samtidig gikk de som ikke var der, glipp av en like kjent byplanleggers evaluering av Holmenprosjektet.

DEL

Den som hadde forventet en kjendisarkitekts grundige vurdering av Risørs nåtid og fremtid, gikk nok skuffet fra Brygga restaurant onsdag kveld.

Men om ikke foredraget fikk det Risørfokuset mange hadde forventet, ble det like fullt en særdeles interessant kveld på Brygga. At nærmere 100 stilte opp viser, som hevdet tidligere, at mange savner denne type møter med relevante foredragsholdere.

Det var Rødt og Ap som inviterte til foredraget med Osloarkitekten. Han ble da også overrakt gave av de to partienes ledere, Daniel Glaser og Eva Nilsen, da arrangmentet bløe avsluttet etter snaue to timer.

Arkitekten – byplanleggeren – og for bare å ha nevnt det, tremenningen til Victor Norman og Ted Hanisch, med en mormor som hadde etternavnet Prebensen, øste av sine kunnskaper da han tok for seg byenes historie, funksjon og fremtid.

Om ikke alt handlet om Risør, var imidlertid Holmen i fokus. Butenschön var opptatt av at kommunen måtte stille krav til utbyggeren slik at Holmen ble en del av byutviklingen.

–Det er viktig å holde på størrelse, materialbruk og farge og å tilpasse målestokken, sa Butenschön om fremtidens Holmen. Han advarte også sterkt mot at Holmen blir en bydel med identiske enheter. Samtidig sa han klart i fra at det ikke er feil å bygge moderne.

–Man kan utfordre konvensjoner, sa han og la til at det handler om å skape nytt i det gamle.

–Men det er viktig at dette blir en bydel i Risør, ikke bare en bydel i Norge, advarte han.

Arkitekten og byplanleggeren advarte også mot å bruke osteklokkeprinsippet på Risør. like sterk var han i sin formaning av at Risør ikke måtte ty til kulisser. Det ekte, det autentiske, det er hva som Risør bør identifiseres med.

Han gratulerte også Risør fordi byen, etter hans oppfatning, var den første i Norge som hadde satset på opplevelsesøkonomi. Den vokser nemlig raskere enn all annen økonomi!

Butenschön var samtidig opptatt av at Risør, som andre byer, må tenke på byen som en møteplass. Derfor får det offentlige rom støre og støre betydning.

-Det offentlige rom er der største demokratiprosjektet i Norge, hevdet han.

Peter Butenschön var også helt enig i den siste innstrammingen når det gjelder etablering av kjøpesentre.

-Man kan ikke få både i pose og sekk, både et levende bysenter og eksterne kjøpesentre, sa han og roste Mortensenkvartal-konseptet.

Artikkeltags