Dragon Saunes i farta

Geværmann og stormsoldat Henrik Saunes i dyp konasentrasjon under øvelsen. FOTO: Simen Rudi/Forsvaret

Geværmann og stormsoldat Henrik Saunes i dyp konasentrasjon under øvelsen. FOTO: Simen Rudi/Forsvaret

Artikkelen er over 4 år gammel

I dag avsluttet forsvaret storøvelsen Rein 2 som har pågått i Troms og Nordland siden 19. november. En av de som bokstavelig talt var i ilden, var dragon Henrik Saunes (19) fra Gjerstad.

DEL

Han avtjener førstegangstjenesten som stormsoldat og geværmann i Panserbataljonen. Og Saunes legger ikke skjul på at han stortrives i tjenesten.

– Det er dette som er militæret, slår han fast overfor hærens informasjonsmedarbeider under øvelsen. Gjersdølingen får oppleve mye action og blir godt trent i militære disipliner som stridsteknikk og skyting. Og som vi ser på det store bildet er dyp konsentrasjon særdeles viktig under slike øvelser. Under denne øvelsen har Saunes vært i strid mot Telemark Bataljon (TMBN). Først skal bataljonen forsvare seg mot og hindre TMBN i sin fremrykning. Deretter byttes rollene og det blir Panserbataljonen sin tur til å angripe TMBN.Stormpanservogn Som stormsoldat har dragon Saunes fast plass i en CV90 Stormpanservogn, men det er utenfor vognen han må gjøre jobben.

– Min jobb er å bemanne et lett maskingevær på flankene når vi er til fots. Jeg har Forsvarets nye maskingæver som også kalles ”Minimi”. Oppgaven min er å gi mye dekningsild og nedholdene ild slik at vi unngår å bli skutt på når vi rykker fremover, sier Saunes mens kampene pågår. Hærsoldaten har ansvar og plikter som ingen andre i samfunnet. Den norske hærsoldaten er godt trent med moderne utstyr og klar til innsats. Og 19-åringen fra Gjerstad har klart for seg hva han skal gjøre fremover.

Saunes har tenkt å søke grenaderstilling når han er ferdig med førstegangstjenesten til sommeren. – Jeg kommer også til å søke befalsskole, men jeg vil helst bli grenader, sier friskusen fra knivbygda. Hæren har det siste året har fått tilført 200 nye grenaderstillinger. De nye stillingene i hovedsak nøkkelfunksjoner i de operative Hær-avdelingene som krever lang utdanningstid. Mye av Hærens materiell er teknisk avansert og krever spesialister. Med flere grenaderer i nøkkelfunksjoner blir Hærens operative evne styrket og avdelingene mer robuste.

Hærens hovedoppgave er å forsvare Norge og norske interesser, og på den måten skape trygghet for det norske folk. For å løse disse oppgavene på en troverdig og god måte må Hæren kunne operere sammen med andre aktører i Forsvaret, Politiet og de andre redningsetatene. Hensikten med denne øvelsen har vært å trene prosedyrerinteraksjon mellom de respektive land-, sjø- og luftstyrkene, felles situasjonsforståelse og samhandling.

Simen Rudi,

Infomedarbeider Hæren

Artikkeltags