Drømmen om Amerika

Professor Ole O. Moen skal holde foredrag om emigrasjonen til Amerika under trebåtfestivalen.

Professor Ole O. Moen skal holde foredrag om emigrasjonen til Amerika under trebåtfestivalen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med replikaen av emigasjonssluppen "Restaurationen" på plass i havna er det nesten ikke annet enn naturlig at professor Ole O. Moen kommer til Risør med foredragstemaet "Emigrasjonen til Amerika på 1800 og 1900"-tallet. Vi skriver selvsagt om trebåtfestivalen.

DEL

Det var den amerikanske historikeren og forfatteren James Truslow Adams som kom med uttrykket «Den amerikanske drømmen». I boken «The Epic of Amerika» skriver han: «Den amerikanske drømmen er drømmen om et land der livet er bedre for alle. Der alle har muligheten til å utnytte sine talenter optimalt. Det er ikke bare en drøm om biler eller høye lønninger, men en drøm om sosial rettferdighet som tillater enhver mann eller kvinne uansett herkomst å få fullt utbytte av sine evner». Det er nettopp dette som ligger som et bakteppe når trebåtfestivalen denne gang informere om at de har fått landets fremste USA eksperten, professor Ole O. Moen, til å komme til Risør. Han skal holde et foredrag om den store norske emigrasjonen til Amerika på 1800 og 1900 tallet. Foredraget blir en del av festivaltemaet «Drømmen om Amerika».

Ole O. Moen er professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo. Han tok sin doktorgrad i American Studies ved University of Minnesota i1978. I over 25 år har han vært den mest benyttede kommentator om amerikansk politikk og kultur i norske medier.

Moen har også skrevet en rekke bøker om USA, blant andre "USAs presidenter: fra George Washington til Barack Obama", «Den Amerikanske Borgerkrigen», og ”USA - annerledeslandet i en ny tid”. Han er dessuten norsk redaktør for «Journal of American History». I 2010 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt arbeid for å fremme nordmenns forståelse av det amerikanske samfunnet.

Han vil under festivalen snakke om den store norske emigrasjonen til Amerika og hvordan det har påvirket samfunnet. Foredraget er knyttet opp til festivalens tema «Drømmen om Amerika» og besøket av emigrasjonsskuta «Restauration». Som kjent er dette skuta som gjennomførte den første organiserte turen av norske emigranter tilbake i 1825.

Det er sterke bånd som knytter Norge til USA. En naturlig konsekvens av dette er at de fleste nordmenn mener de kjenner «Onkel Sam», men vår generelle innsikt i amerikansk kultur og politikk er ofte relativt overflatisk. Foredraget til Ole O. Moen vil dermed kunne bidra til en noe bedre forståelse av den amerikanske «way of life».

Artikkeltags