Får kjeft på vei og fortau

Paal Ove Sodefjed fra Trygg trafikk gikk nøye igjennom hva det vil si å være aktpågivende og sikker i trafikken.

Paal Ove Sodefjed fra Trygg trafikk gikk nøye igjennom hva det vil si å være aktpågivende og sikker i trafikken. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Intensjonen er at kurset holdt av Trygg trafikk og UP, vil klare opp misforståelser om bruksområdet for el-rullestoler en gang for alle.

DEL

- Flere har opplevd å både få kjeft når de kjører elektrisk rullestol i veien og på fortauet, forteller Britt Østby ved sykehjemmet i Risør.

Også blant brukerne av el-rullestol har det vært noe forvirring om hvilken status disse små, saktegående bilene egentlig har. Paal Ove Sodefjed fra Trygg trafikk, og Øystein Krogstad fra UP hadde heldigvis klar tale under el-rullestolkurset mandag 14. mai.

- Dere er gående, og har nøyktig samme rettigheter i en elektrisk rullestol som på to bein, informerer de to.

Videre ble det fokusert på sikkerhet og risiko. I denne sammenheng fikk deltakerene ekstra nøye beskjed om å planlegge og vurdere kjøringen i god tid.

- Husk at det ikke hjelper om en kollisjon ikke var deres feil. For i møte med en bil taper dere garantert, og får gjerningsmannen en bot er ikke det noen trøst når dere ligger der med brekt lårhals.

Dette var Krogstads dunkle budskap. Han rådet også el-rullestolbrukerne på det sterkeste til å holde seg på fortauet så mye som mulig.

Kurset bestod i tillegg av en praktisk del hvor deltakerene skulle kjøre fra Risørhuset til Stavelin og tilbake. Her åpenbarte det seg et lite problem.

- Butikkene bruker fortauene som utstillingsplass, med plakater, klær og annet. På de relativt smale fortauene i Kragsgata kan dette skape en utfordring for eldre mennesker bak rattet, observerer Sodefjed.

Dagfinn Isaaksen fra Medema Norge AS - som produserer hjelpemidler til helsesektoren, funksjonshemmede og eldre - var også tilstede under kurset. Han svarte på ulike spørsmål knyttet til bruken av el-rullestolene.

Nå burde altså rullestolbrukerne stå bedre rustet til å møte utfordringene i trafikken som gående, uten mobiliteten som to bein gir.

Artikkeltags