Fusel & Blaagress-jubileum

Artikkelen er over 11 år gammel

19. juli feirer legendariske ”Christiania Fusel & Blaagress” sitt 40-årsjubileum på Risør Bluegrassfestival.

DEL

– Christiania Fusel & Blaagress var de første som ga seg i kast med bluegrass i Norge. Et slags nybrottsarbeid med utspring i Dolphins Viseklubb i Oslo. De ble snart svært populære, og hadde en kort og hektisk karriere fram til Øystein Sunde ga ut sin første soloplate i 1970, forteller bluegrassfestivalens Dagfinn M. Pedersen.

Låter som i -68
– Øystein Sunde sier på telefonen at gruppa låter akkurat som den gjorde i -68. Det autentiske skulle dermed være i orden. Vi gleder oss, legger Pedersen til.
Det er nemlig original-besetningen av Christiania Fusel & Blaagress som kommer til Risør; Gerd Gudding, fele, Kari Svendsen, banjo og tuba, Anne Elisenberg, fele og ompaphon. Øystein Sunde, gitar og mandolin, Fredrik Wibe, bass, og Kåre Schanche, gitar.

Humor
Siden ga gruppen ut egen LP i 1972 og fikk en hit med ”Fanitullen” i en tapning som må sies å være den første country/rock-innspilling av norsk folkemusikk i Norge. ”Saft & Osa” kom året etter.
– Ellers spilte Fusel tradisjonell amerikansk bluegrass krydret med Spike Jones, hjemmelagde balstyrige ”instrumenter” og norske humoristiske tekster, sier Pedersen videre.
Etter denne plateutgivelsen har de samlet sammen seg selv og instrumentene sine til jubileums-opptreden om lag hvert tiende år. De senere årene har de også holdt spillegleden varm ved å avholde Fusel-seminar på Toten Hotell med jevne mellomrom.

Artikkeltags