- Greit å stå, ordfører?

Ordfører Per Kr. Lunden i Risør i samtale med Annie og Mina Fredriksen på skolebussen mellom Bosvika og byen. Jentene syntes det var greit at ordføreren fikk føle hvor lite komfortablet det er for mange elever å ta skolebussen. FOTO: Svein Walstad

Ordfører Per Kr. Lunden i Risør i samtale med Annie og Mina Fredriksen på skolebussen mellom Bosvika og byen. Jentene syntes det var greit at ordføreren fikk føle hvor lite komfortablet det er for mange elever å ta skolebussen. FOTO: Svein Walstad

Artikkelen er over 5 år gammel

Risør-ordfører Per Kr. Lunden fikk tirsdag morgen selv erfare hvordan det er å ta skolebussen ned til byen. Det ble ståplass de åtte kilometrene fra Bosvika og ned til skolen - slik Annie og Mina Fredriksen opplever det hver eneste skoledag.

DEL

Annie (12) og Mina Fredriksen (14) er søskenbarn og tar bussen fra Bosvika til skolen som noen av de siste på strekningen ned til byen. Men når skolebussen kommer er alle setene opptatt, og de må stå den lange veien ned til skolen.

– Jeg tror ikke jeg har sittet en eneste gang, sier Mina, som syntes det var greit at også ordføreren måtte stå da han tok bussen sammen med dem. Dermed fikk han selv oppleve på kroppen hvor lite komfortabelt det er å komme seg til skolen for mange elever. På den bussen vi fulgte ordføreren var det ikke så mange som sto, som regel er det langt flere, rundt 30 elever, som må stå seg frem til skolestart, fikk vi vite. Noe også bussjåfør Jon Olav Gryting kunne bekrefte.

– Det er ingen tvil om at det trengs et langt bedre busstilbud i Risør. Og det er like klart at et par saker må løses ganske umiddelbart. Det er de overfylte bussene med skoleelever fra Vinterkjær og ned til Risør og skolebussen fra Krabbesund til Risør, som går altfor tidlig. Andre saker må vi forsøke å løse etter hvert. Det gjelder bl.a. togbussen fra og til Gjerstad stasjon i helgene. Videre en “pensjonistbuss” en ettermiddag i uka fra Krabbesund og Gjernes til Risør. Og kveldsbuss et par ganger i uka sommerstid på de samme strekningene. I tillegg må bussholdeplassene få skilt som opplyser om rutetidene, sier Lunden. Men prioriteringen er han ikke i tvil om.

– Det vigtigste er å få slutt på de overfylte bussene med skolebarn fra Vinterkjær til Risør - linje 60. Denne bussen frakter både videregående-elever fra Gjerstad og Vegårshei samt elever fra alle skoleslag langs veien fra Vinterkjær til Risør. Bussen har opptil 33 elever som står i midtgangen, og dette er ikke et holdbart skolebusstilbud. Mange foreldre er engstelige for barna, og noen har begynt å kjøre barn til skolen i privatbil fremfor å la barna ta bussen. Dette problemet må løses umiddelbart ved å sette inn en ekstra buss. Utfordringen til å bevilge penger til dette ligger hos fylkestinget i Aust-Agder, sier er krystallklar Risør-ordfører.

Skolebussen fra Krabbesund (linje 62) til Risør har siden skoleårets start fremskjøvet avgang fra Krabbesund om morgene og returen kjøres først som bybuss rundt Krana før den fortsetter mot Krabbesund. Det betyr at elevene får en uforholdsmessig lang skoledag. – Dette problemet bør kunne løses ved justeringer i turetabellene der skoleruta gis prioritet over andre ruter, sier ordfører Lunden.

Se stor reportasje i vår lørdagsavis.

Artikkeltags