Gripende om trafikkdrama

Rita Vindholmen fra Arendal var mer  død enn levende i lang tid etter ulykken. Hun mistet begge øynenen og har fått satt inn kunstige. Her geleides hun på plass av politibetjent Bjørn Kolmannskog etter å ha fortalt sin gripende historie.

Rita Vindholmen fra Arendal var mer død enn levende i lang tid etter ulykken. Hun mistet begge øynenen og har fått satt inn kunstige. Her geleides hun på plass av politibetjent Bjørn Kolmannskog etter å ha fortalt sin gripende historie. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det var en gripende time vi fikk være med på i et klasserom på Sunde skole tirsdag kveld. Her ble trafikkens grusomheter usminket brettet ut, ikke minst gjennom to trafikkofre som fortalte sin historie.

DEL

Mellom 40 og 50 elever og foreldre var samlet til “trafikktimen” som ble åpnet ved at to elever i 10. klasse levde seg godt inn i et rollespill om hvor galt det kan gå rundt noe så “uskyldig” som en liten kjøretur på moped. Her manglet skilt, mopeden var trimmet, føreren hadde ikke lappen og han hadde dessuten en hasjpipe i baklomma. Og en jente var passasjer, så det ble til slutt mye å stå til regnskap for, samt en ubehagelig plass i strafferegisteret. Politibetjent Bjørn Kolmannskog ledet denne sekvensen, og han hadde i tillegg mange tankevekkende historier å fortelle.

Trollbandt

Hilmar Liane ved trafikkstasjonen i Arendal trollbandt de fremmøtte med sin engasjerende og direkte talemåte og gestikulering. – Jeg teller døde og trafikkskadde mennesker. Det er noe av jobben min, sa Hilmar, og fortalte om alle de som aldri kom hjem etter en biltur . Og han ba innstendig om å få slippe å telle noen av dem som satt og hørte på det han hadde på hjertet. Og det var ikke lite. – Marius var best i klassen og gledet seg til å bli elektriker. Lærlingeplassen var i boks, og livet var egentlig helt topp. Siste helga før han skulle begynne som lærling, ble han med på et MC-treff på Gol og havnet i en alvorlig ulykkke. Marius lå bare der, alvorlig skadd. Og Marius ble aldri noen elektriker, sa Hilmar, og så slepte Marius Andreassen seg frem foran forsamlingen. “Ikke tøft å være død”, sto det på genseren hans. Mottoet for denne kampanjen som er fremført rundt på skoler i hele Aust-Agder. Marius har problemer med å snakke tydelig, og han har store vansker med å gå. Dessuten har han mistet evnen til å lære, og han husker ikke så mye av det som blir sagt.

Mer død enn levende

Så fikk vi møte Rita Vindholmen fra Arendal. Et menneske som var mer død enn levende i lang tid etter en stygg front mot front-kollisjon. Begge øynene ble revet vekk, og ansiktet måtte bygges opp på nytt. Et bilde fra før og nå viser med all tydelighet hva hun har vært gjennom av lidselser og operasjoner. – Det er ikke tøft å være død, og det er heller ikke tøft å være trafikkskadd, sa det blinde, men utrolig flotte mennesket som vier mye av sin tid for å fortelle andre om sine opplevelser. Hun har til nå 300 timer på operasjonsbordet etter den stygge ulykken for rundt 10 år siden. I tre uker lå hun i koma før den lange reisen tilbake til et nytt og totalt annerledes liv begynte. – Ta riktige valg. Det nytter ikke å spole tiden tilbake. Tenk riktig og ikke vær redd for å si nei. Det er så mange som “dumkjører” og sier at “de skulle bare”. For deres egen skyld, tenk dere godt om. Hvis jeg med min historie kan være med å bidra til at flere kommer hjem, så har jeg oppnådd noe ved å orke å stå her foran dere, sa Rita. Ord som vi får håpe lagrer seg inni hver enkelt og som aldri blir slettet fra “harddisken”...

Artikkeltags