Har sansen for ølhøne

Til helga skal treskjærer Jonny Vindfjell holde kurs i hvordan man lager en ølhøne, et gammelt drikkeredskap som i sin tid gikk rundt bordene i lystig lag. FOTO: Svein Walstad

Til helga skal treskjærer Jonny Vindfjell holde kurs i hvordan man lager en ølhøne, et gammelt drikkeredskap som i sin tid gikk rundt bordene i lystig lag. FOTO: Svein Walstad

Artikkelen er over 6 år gammel

Treskjærer Jonny Vindfjell i Gjerstad er en ekte praktiker som har det i hendene. Til helga holder han kurs i produksjon av ølhøne - et gammelt drikkeredskap.

DEL

Vindfjell er en travel opptatt håndverker. Ikke bare har han sitt eget firma, han er dessuten leder i Aust-Agder fylkeshusflidslag og han holder kurs i forskjellige trearbeider.

Vaktmester

– Jeg gikk to år på møbelsnekkerlinja i Arendal, etter å ha vært vaktmester på Holmen Gård i fire år. Så ble det treskjærerskole på Dovre, og i 2003 begynte jeg for meg selv hjemme på Sundebru. Det gikk mye i treskjæring og avholding av kurs. Men det kan du ikke leve av, så da jeg fikk tilbud om å kjøpe dette verkstedet ved Holmen Gård, slo jeg til. Her har jeg vært i tre år, og både jeg og samboeren har mer enn nok å gjøre, sier Vindfjell, som nå har flere bein å stå på enn bare treskjæring. Men han legger ikke skjul på at det er det han kanskje trives best med.

Høyt i kurs

– Husflid står høyrt i kurs i Aust-Agder. Det finnes nå åtte lokallag rundt forbi med en medlemsmasse på rundt 600. Gjersrtad Husflidslag er et av de største med sine rundt 100 medlemmer. Jeg synes det er moro å se hvordan lagene fungerer og den interessen som er på dette feltet, sier treskjæreren, som opp gjennom årene også har mekket på mekanisk side og har laget både det ene og andre. – Det blir liten tid til det nå når jeg har min egen bedrift å ta vare på. For tiden har jeg ei jente utplassert fra videregående skole og som til høsten blir lærling i verkstedet. Det gleder jeg meg til. To dager i uka er også en person utplassert her på opplæring gjennom NAV. Det er moro å se når interesserte viser vilje til å stå på og samtidig er dyktige på det de holder på med, slår Vindfjell fast.

Sydde bunad

Som nevnt, i helga skal han lære interesserte å lage ølhøne i Arendal. Ølhøne er et gammelt drikkeredskap som ble sendt rundt bordene i lystig lag. Vindfjell har det altså i hendene, og det er ikke den ting han ikke klarer å gjøre noe med. Derfor var det naturlig at han for noen år siden sydde sin egen Aust-Agder bunad som han stolt bærer hver 17. mai.

Artikkeltags