Hedrer krigsseilerne

Motortankeren "Astrell", som tilhørte Prebensen & Blakstad, var ofte å finne i konvoier, lastet med viktig drivstoff for allierte fly og krigsskip.   "Astrell" ble senket utenfor Curacao i november 1942.  En stor del av besetningen var Risørfolk.

Motortankeren "Astrell", som tilhørte Prebensen & Blakstad, var ofte å finne i konvoier, lastet med viktig drivstoff for allierte fly og krigsskip. "Astrell" ble senket utenfor Curacao i november 1942. En stor del av besetningen var Risørfolk.

Artikkelen er over 6 år gammel

Årets trebåtfestival vil som nevnt tidligere ha en langt sterkere inndeling i tema enn tidligere. Et av de spennende tema som Risør Trebåtfestival kan by på i år er «Krigsseilerne».

DEL

Både gjennom besøket av fartøy som er tilknyttet perioden, ulike foredrag, og ved å døpe om festivalregattaen til «Nortraship Cup».

Denne hyllesten av de siste store norske heltene gjør vi nå i nært samarbeid med Aktive Fredsreiser, forteller festivalleder Odd Sverre Aasbø. Men det blir slett ikke bare lokale krefter som bidrar inn i dette prosjektet. Med på laget er også Stiftelsen Arkivet, både gjennom stand og foredrag.

Aktive Fredsreiser med Helga Arntzen i spissen tente på ideen vår om å hylle krigsseilerne. Dermed går de nå inn som en samarbeidspartner. Jeg gleder meg til et nærmere samarbeid med Helga og gjengen hun har med seg i Aktive Fredsreiser, sier Aasbø. For med et slikt tema var det et selvsagt valg å gå til henne. Det er klart vi må bruke slike enorme kapasiteter vi har her lokalt.

Men i tillegg til Aktive Fredsreiser har vi også innledet et samarbeid med Kristiansandbaserte Stiftelsen Arkivet. De blir en av de eksterne samarbeidspartnerne til årets arrangement. De har gjennom sitt prosjekt "Krigsseilerne" forsket på krigsseilernes historie og drevet undervisning. Deres bidrag til temaet blir både foredrag om deres «Krigsseilerprosjekt» og en egen stand på festivalområdet.

Temaområdet som vil være å finne på Dampskipsbrygga. Det vil inneholde både stands og utstillinger. Men i tillegg vil man også finne tidsriktige fartøy. Slik som den legendariske «Shetlandsbussen», KNM Hitra, som i dag er museumsskip, Det samme gjør sannsynligvis også den 23 fot sjekta som ble brukt som fluktbåt til Scotland i 1941. Det er Lista Kystkultursenter som har med seg sjekta til Risør.

De norske krigsseilerne seilte på alle hav og hadde til dels svært ulike opplevelser under begge verdenskrigene. Torpederinger og vennskap, fangenskap og fest, ukjente farvann og eksotiske breddegrader. Det er en enorme bredde i krigsseilernes historie, både før, under og etter verdenskrigene. Vi ser veldig frem til å lære mer, sier festivalleder Odd Sverre Aasbø, som tar sikte på å kaste lys over den verdifulle innsatsen til krigsseilerne under begge verdenskrigene. I tillegg satser vi på å invitere de gjenlevende krigsseilerne i Agderfylkene til å komme til Risør denne helgen.

Men uansett så bør så absolutt Risør gå i bresjen for dette arbeidet og denne hyllesten, sier festivallederen. Ikke minst med bakgrunn av at Konvoibyen alltid har vært en trygg havn for de mange krigsseilerne på den norske handelsflåten under andre verdenskrig. Og nå går altså Risør Trebåtfestival sammen med Aktive Fredsreiser for å gjøre sitt bidrag til at aldri innsatsen til deres blir glemt.

For å avslutte med den mest kjente norske motstandsmannen under siste verdenskrig, nemlig Gunnar Sønsteby. Han sa det en gang slik: «Krigsseilerne var de eneste nordmenn som gjorde en innsats som hadde en betydning for krigens varighet?».

Artikkeltags