Holme kritisk til Holmenprosjektet

Artikkelen er over 9 år gammel

–Det kan minne litt om en sovjetisk plantegning. Riksantikvar Jørn Holme brukte både en slik betegnelse om Holmenprosjektet og begrepet “mastodont” da han avsluttet Risørbesøket med et møte på rådhuset.

DEL

–Det kan minne litt om en sovjetisk plantegning. Riksantikvar Jørn Holme brukte både en slik betegnelse om Holmenprosjektet og begrepet “mastodont” da han avsluttet Risørbesøket med et møte på rådhuset.

Riksantikvar Jørn Holme var med andre ikke snau da han omtalte Holmenprosjektet og illustrasjonen som er presentert i forbindelse med reguleringsplanen. Han uttalte også at Riksantikvaren gjerne kunne stille med arkitektonisk og byplanmessig kompetanse dersom det var ønskelig.

Uttalelsene falt under et møte på rådhuset fredag ettermiddag. Men han uttrykte også støtte til en moderne byggestil på Holmen.

–Dere har en av byene som har mulighet til å lage en moderne by, og Riksantikvaren er positiv til dette, sa han og hevdet avslutningsvis at utsagnene hans måtte betraktes som intern stimuli til debatt.

Avtale med Hirsch

–Vi kommer ikke til å hevde at dette er stygt, tilføyde han.

Arkitekt Oddvar Johansen i Kritt Arkitekter har denne kommentaren til riksantikvar Holmes karakteristikker:

–Vi har jo ikke begynte å tegne bebyggelsen på Holmen enda. Hvordan kan han da uttale seg som han gjør?

–Betyr dette at det er uaktuelt å benytte seg av Riksantikvarens tilbud?

– I den forbindelse kan jeg opplyse at vi har en avtale med fylkesantikvar Thomas Hirsch. Han skal være med under utviklingen av bebyggelsesplanen og komme med innspill og “synse” sammen med oss. Det gleder vi oss til. Utspillet fra Riksantikvaren er selvsagt greit nok, men som nevnt; vi har allerede en avtale med fylkesantikvaren, sier Johansen.

Ikke tegne småruta vinduer

Arkitekten tilføyer at han ikke helt forstår hva Riksantikvaren tenker på.

–Jeg var ikke til stede på møtet og må derfor forholde meg til de opplysningene jeg får fra AAB. Det jeg kan si er at vi i plandokumentet understreker viktigheten av kommunikasjon med Risørs trehusbebyggelse og at dette skal vises gjennom det arkitektoniske uttrykket og strukturen, farger og målestokk. Men som sagt; vi har ikke begynt å tegne bebyggelsen enda, sier Johansen og tilføyer:

–I reguleringsplanen har vi klart tilkjennegitt hvordan vi ønsker at Holmen skal utvikles og jeg kommer garantert ikke til å tegne en bebyggelse med småruta vinduer og saltak!

Ordfører Knut Henning Thygesen er på sin side svært begeistret for utspillet fra Riksantikvaren.

–Må være en drøm

–Det å kunne bruke arkitekt og byplanlegger tilknyttet Riksantikvarens kontor må jo være en drøm for arkitektene og utbyggeren av Holmen, sier han.

–Nå er Holmenprosjektet et privat prosjekt og reguleringsplanen er godkjent. Kommunen har jo ingen mulighet til å kreve at dette skjer?

–Nei, det er riktig, det kan vi ikke. Men personlig må jeg få uttrykke at jeg synes det er veldig positivt at han ønsker å bidra med kompetanse på den videre utviklingen av Risør. Nettopp dette var for øvrig også et av motivene mine for å invitere ham. Det har lenge vært et stort ønske fra min side å etablere et tettere forhold til Riksantikvaren. Generelt mener jeg at det nærmest bør være automatikk i at alle prosjekter som innbefatter fortidsminner involverer Riksantikvaren, sier Thygesen.

Artikkeltags