Høytalere i særklasse

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fredag er det igjen klart for Møllafestivalen, og da kan du få med deg en lydopplevelse av de sjeldne.

DEL

Knut Magne Valle, som står bak Møllafestivalen, er nemlig svært opptatt av lyd. Ikke så rart kanskje, med tanke på at han har eget studio og er musiker.
Og under konsertene på Møllafestivalen setter naturlig nok Knut Magne sin ære i å levere god lyd.Så viktig synes han det er at han har spesialkonstruerte subhøytalere.
– De er sju meter lange og er bygd inn under scenen og inn i huset. De er de største i verden, og er basert på en ny teknikk, forteller Knut Magne som samarbeider med professor Rune Skramstad ved Tanberg Elektro.
– Det er Skramstad som har konstruert dem, og vi har bygd dem etter hans tegninger. Prinsippet er egentlig ganske enkelt, og så funker det så bra, forteller Knut Magne som er stolt over resultatet.
– Lyden blir renere og bassen dypere. Lydebildet blir bra uansett hvor du befinner deg i området, enten du står like ved scenen eller befinner deg lengst bak i dalen her. På andre konserter og festivaler, opplever en gjerne at lydbildet blir grøtete, men her hører du bassen godt og distinkt uansett hvor du står, sier Valle.

Et fenomen
Lydanlegget på Mølla er blitt et fenomen blant dem som er opptatt av lyd og teknikk, og flere fagmagasiner og aviser har omtalt det. Anlegget lokker også til seg andre lydentusiaster, som Atle K. Aamodt.
– Han kommer for å finjustere lyden. Han blir leid inn på alle de store festivalene, men hit kommer han uten å ta et øre i betaling. Kjører helt fra Østlandet og tilbake, bare for at han synes det er interessant. Og anlegget er faktisk helt unikt. Jeg har jobba med lyd og som musiker i 20 år, og har reist over store deler av verden. Jeg har aldri hørt maken til dette patentet, med så dype bassfrekvenser, sier Knut Magne.

Fint vær
Fredag og lørdag går den sjette Møllafestivalen av stabelen, og Knut Magne og en del god medhjelpere har hatt nok å gjøre den siste tiden.
– Jeg gleder meg veldig, og jeg er spent på hvor mange som dukker opp. Det er alltid en fast gjeng som pleier å komme, ellers er det nok mye avhenger av været, forteller han.
Møllafestivalen har nemlig ikke noen form for forhåndsalg av billetter, og en får derfor ikke noen indikasjon på forhånd om hvordan det vil gå økonomisk.
– Du må få med at vi har tak folk kan stå under dersom det blir regn - og 200 regnponchoer til utlån, sier Knut Magne. Møllafestivalen har alltid vært avholdt den tredje helgen i august, og hittil har det tidspunktet fungert svært bra rent værmessig. – Vi har bare hatt regn én gang under Møllafestivalen, det var en lørdag på dagtid, sier Knut Magne.

Kortreist festivalmat
Møllafestivalen handler mye om gode lyd- og musikkopplevelser, men den byr på langt mer. Omgivelsene er flotte, og scenen vender ut mot en dal som fungerer som et naturlig amfi. Og festivalmaten ligner heller ikke noe du får andre steder.
– Kona mi Idun tar ansvar for den biten. Vi serverer både vegetar og kjøttretter, elgburgere blant annet. Vi er opptatt av at det skal være kortreist og økologisk, og vi lager alt fra bunnen av, sier Knut Magne som til og med dyrker grønnsakene selv.

Artikkeltags