Gå til sidens hovedinnhold

Influensavirus fra Kina underveis

Artikkelen er over 17 år gammel

Influensaviruset kommer tidligere i år enn i fjor, men til nå har det ikke vært bekreftede tilfeller av smittede i Risør. Hø stens vaksine vil ikke være like effektivt på dette viruset, men kommunelege Yngve Nakling anbefaler allikevel alle innenfor risikogrupper å ta vaksinen. – Vaksinen vil hindre alvorlig sykdom, og gjøre at symptomene blir mindre, sier han.

Kommunelegen i Risør, Yngve Nakling, forklarer at årets influensavirus på ingen måte skiller seg sterkt fra de andre influensavirusene vi har hatt de siste årene.

– Viruet er et typisk A-influensavirus som smitter på akkurat samme måte som andre influensavirus. Det er heller ingen indikasjoner på at dette viruset er mer farlig enn andre influensavirus, sier han.

Men årets vaksine vil trolig ikke fungere like godt som tidligere influensavirus, fordi viruset nå har mutert på en litt annen måte enn forventet. Forskerne som laget vaksinen regnet nemlig med at årets influensa ville komme fra Panama og ikke fra Kina.

På anmarsj

Det registreres nå økende influensaaktivitet i Europa, og i Norge ser man nå noen flere tilfeller av influensaviruset,, særlig på Vestlandet. Av de ulike influensavirusene , er det særlig H3N2 Fujian som påvises.

– Fra Storbritannia meldes det at 5 barn har dødd under sesongens influensautbrudd, men det er ingenting som tyder på at Fujian-viruset i større grad rammer barn enn andre influensavirus, sier Nakling.

Solsiden legesenter, som har i oppgave å rapportere om influensaaktivitet i fra Risør, har ikke ennå fått inn noen sikre influensatilfeller. For øyeblikket går det en rekke både virus- og bakterierelaterte luftveisinfeksjoner, men ingenting tyder på at det er Fujian-viruset som har slått til.

– Vi vet ikke helt sikkert om det er reell influensa som har kommet til Risør nå i november. Vi vet at det er registrert i Trondheim, så vi forventer at viruset er på anmarsj, sier lege på Solsiden legesenter, Bernt Erik Tylden

– Det er med andre ord ikke en epidemi Risør opplever for øyblikket, men Nakling forklarer at utsatte grupper bør ta vaksinen.

Symptomene på en influensainfeksjon er høy feber, verking i hele kroppen, og også noe tørrhoste og irritasjon i halsen. Når man først er smittet er det ikke noe annet å gjøre enn å ta det med ro, ikke anstrenge seg for mye, drikke mye vann og holde en jevn kroppstemperatur.